Store utfordringer for Norge i Myanmar

Kongeparet viser vei for Myanmars president Thein Sein under statsbesøket til Norge i 2013. Nå skal det norske kongeparet på returbesøk. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Kongeparet viser vei for Myanmars president Thein Sein under statsbesøket til Norge i 2013. Nå skal det norske kongeparet på returbesøk. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Neste uke fronter kongeparet norsk statsbesøk i Myanmar. Hensikten er å bygge relasjoner og styrke norske næringslivsinteresser i et land der demokratiseringsprosessen har bremset opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myanmar:
 • Tidligere navn: Burma. Grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.
 • Hovedstad er Naypyidaw, største by er Yangon.
 • Anslagsvis 54,6 millioner innbyggere, mer enn ti ganger så mange som i Norge fordelt på et areal kun dobbelt så stort som Norge.
 • Tidligere britisk koloni, uavhengig i 1948. De militære grep makten i 1962. I 1990 ble det holdt valg. Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.
 • Militærjuntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer. Verdenssamfunnet svarte med å heve sanksjoner og åpne for handel og samarbeid.
 • Observatører mener nå at reformprosessen langt på vei har stanset opp.
 • I november ble det kunngjort at det skal holdes valg sent i oktober eller tidlig i november i 2015.

Norsk næringsliv i Myanmar:

 • Norges oppfordring til bedrifter om ikke å investere i Myanmar, ble opphevet i januar 2012.
 • Jotun var kjapt ute og åpnet salgskontor i forbindelse med åpningen av Norges ambassadekontor i 2012. Jotun skal bygge malingfabrikk i Bago nord for Yangon, og arbeidet med fabrikken er påbegynt.
 • I 2013 ble Telenor tildelt en av to mobillisenser i landet og åpnet i 2014 mobilnett i de tre største byene.
 • I april 2014 ble Statoil tildelt leieareal utenfor kysten av Myanmar. Sammen med ConocoPhillips deler selskapet et leieareal på mer enn 9.000 kvadratkilometer som ligger 200 kilometer fra kysten, på om lag 2.000 meters dyp.
 • Eltek Power leverer energiløsninger, primært til basestasjoner for mobiltelefoner.
 • DNV-GL har blant annet et forsknings- og utviklingsprosjekt med landsbyelektrifisering og prosjekter innen elvetransport og sikkerhet i offshoreindustrien.
 • Jacobsen Elektro skal oppgradere 13 transformatorstasjoner i Yangon-området som vil bidra til å stabilisere og forbedre strømnettet i den gamle hovedstadsregionen
 • Nordic Technology Group Ltd leverer tjenester, utstyr og personell innen olje, gass, telekom, energi og logistikk i Myanmar.
 • WWL startet i Myanmar i august 2014 som det første selskapet som tilbyr biltrailere i landet.
 • Wilhelmsen Ships Service tilbyr tjenester for shipping innen naturressurs og offshoremarkedet.
 • Rolls-Royce Bergen Engines skal levere et gassdrevet kraftverk til Hlawga kraftverket i Yangon-området.
 • SN Power skal utvikle en eller flere vannkraftprosjekter i Middle Yeywa området langs Myitnge elven i Mandalay. Dette er en del av den norske energisatsingen i Myanmar.
 • Thome Group arbeider med rekruttering av sjøoffiserer til skip i regionen. Dette er et nytt segment for norsk næringsliv i Myanmar. Flere andre norske bedrifter vurderer å gå inn i samme segment.
 • Yara har siden 2012, foreløpig uten hell, forsøkt å komme inn i Myanmar for å selge gjødselløsninger for landbruket, primært til frukt-, grønnsaks- og gummiplantasjer.

(Kilde: Landsider.no og Innovasjon Norge)


Kong Harald og dronning Sonja blir verdens første monarker som gjennomfører et statsbesøk i Myanmar. Norge har fulgt demokratiseringsprosessen i landet tett. Nå er Telenor og Statoil blant de første store internasjonale selskapene som etablerer seg der, og flere vil følge om statsbesøket går etter planen. Daglig leder i Burmakomiteen, Audun Aagre, mener den norske dobbeltrollen som politisk- og næringslivsaktør kan bli problematisk:

– Norge har gått fra å støtte demokratibevegelsen til å bli det vestlige landet som har gått lengst i å støtte en regjering som ikke er demokratisk valgt. De tre siste årene har det blitt stadig vanskeligere å høre forskjell på retorikken fra den norske og burmesiske regjeringen. Det bør være et tankekors, sier han til NTB.

Aagre mener Norge i denne prosessen har støtt fra seg den demokratiske opposisjonen. Han mener dette ikke tjener norske interesser på lang sikt, ikke minst fordi opposisjonen er favoritter til å vinne valget.

Les også: Mæland: – Telenor tar korrupsjon på alvor

Langt igjen

Aagre understreker at han synes det er positivt at kongeparet reiser til Myanmar, og mener norsk næringsliv kan bidra på en god måte ved å sette en etisk standard. Han mener likevel det er helt nødvendig «å få av seg skylappene og innse noen realiteter om et av verdens mest korrupte land» før man etablerer seg:

– Ja, forhåndssensur av medier i Myanmar er lagt ned, men journalister overvåkes og fengsles fremdeles. Politiske fanger er sluppet fri, men politiske motrøster straffeforfølges ennå. Opposisjonen og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har fått plass i parlamentet, men den politiske opposisjonen har ingen reell beslutningsmakt. En udemokratisk grunnlov er fremdeles et alvorlig hinder for demokratisering og fred, og gjør det også umulig for Aung San Suu Kyi å bli president, sier Aagre.

Han har store forventninger til at utenriksminister Børge Brende (H) tar opp flere av disse punktene når han skal i politiske møter i forbindelse med ukas besøk. Som stortingspolitiker var Brende blant dem som tordnet mot norske investeringer i Myanmar mens landet ble styrt av militærjuntaen:

– Brende er med sin kunnskap og sitt Burma-engasjement i en enestående posisjon til å skape en mer balansert norsk politikk, sier Aagre.

Les også: – Økokrim må etterforske Telenor

Vil preke etikk

Axel Blom jobber for Innovasjon Norge i Myanmar og hjelper norske selskaper med generell rådgivning om det å drive forretningsvirksomhet i landet, myndighetskontakter, partnersøk og markedsundersøkelser. Som Aagre mener han norske bedrifter har mye å tilføre i Myanmar:

– Vi preker for dem at etiske standarder skal holdes, det er det verdisettet AS Norge skal ha med ut i verden. Jeg håper at vi setter et så godt eksempel at vi kan øke standarden i de landene vi er, sier Blom.

Les også: Telenor pålagt å gi fra seg VimpelCom-dokumenter

– Er det naivt å tro at det er mulig i et av verdens mest korrupte land og der for eksempel barnearbeid er akseptert?

– Ikke at alt som er gangbart i Norge fungerer her, det gjelder å forstå det lokale tenkesettet uten å la det gå på bekostning av egne etiske standarder. Det er en utfordring, erkjenner Blom.

I august oppdaget for eksempel Telenor arbeidere helt ned i 12-årsalderen på sine prosjekter, enda de har 15- og 18-årsgrense. Når enkelte av ungdommene er eneforsørgere for familien, kan det bli brutalt å si dem opp. I stedet valgte Telenor å gi noen av de eldste kontorarbeid i stedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold
Siste nytt
09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus