Meny

Vi mister troen på A/S Norge

Optimismen er fortsatt god på egne vegne, men tilliten til Norges økonomiske utvikling neste år har fått seg en alvorlig knekk. Det viser det kvartalsvise Forventningsbarometret fra Finans Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimismen er fortsatt god på egne vegne, men tilliten til Norges økonomiske utvikling neste år har fått seg en alvorlig knekk.

Det viser det kvartalsvise Forventningsbarometret fra Finans Norge der 1.000 nordmenn blir spurt om forventningene til egen økonomi og hvordan de tror den økonomiske situasjonen for hele Norge vil utvikle seg.

– Sterkt fallende oljepris og meldinger om bemanningsreduksjoner særlig i olje- og gassindustrien gjør mange usikre på utviklingen fremover, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Les også: Får du mer eller mindre å rutte med i 2015?

Stemningsskifte

Nå er det 19 prosent flere som tror at det vil gå dårligere for landet neste år, enn de som tror på oppgang. For tre måneder siden var det 3,2 prosent flere som trodde på oppgang enn nedgang. De to siste kvartalene har respondentene i undersøkelsen, som gjennomføres av TNS Gallup, hatt større tro på fremgang enn tilbakegang for landet.

Kreutzer viser til at troen på landets økonomi svinger mye og er avhengig av nyhetsbildet. Forventningsbarometeret har registrert tilsvarende stemningsskifter i tidligere perioder med kraftig oljeprisfall.

Les også: Stoltenberg trekker utenlandsk kapital til Norge

Kraftig fall

Statistisk sentralbyrå (SSB) kunne fredag melde om det kraftigste prisfallet på olje siden finanskrisen i 2008. I tredje kvartal lå snittprisen for Nordsjøoljen Brent Blend på 103,5 dollar per fat. Så langt i fjerde kvartal er snittprisen 85,8 dollar, med et foreløpig bunnpunkt på 78,5 dollar 18. november.

– Det er åpenbart at folk flest skjønner at vi er oljeavhengige. Samtidig er det verdt å merke seg at oljeprisfallet også har svekket kronekursen, noe som kan gi tradisjonell eksportindustri bedre konkurransevilkår, sier Kreutzer.

Les også: Uenige om hvor mye av Oljefondet som er i kullselskaper

Historisk høy

Troen på egen økonomisk utvikling har lenge vært sterkere enn tilliten til Norges økonomi. Selv om også troen på egen økonomi har falt noe det siste kvartalet, ligger den fortsatt på et historisk høyt nivå. Hovedindikatoren som samler opplevd utvikling og forventningene til egen og landets økonomi er nå den laveste på tre år i Forventningsbarometeret.

Sparer til fant

Finans Norge har lenge pekt på stor sparevilje i befolkningen, noe som bekreftes av fersk SSB-statistikk som viser at husholdningenes bankinnskudd for første gang har passert 1.000 milliarder kroner. Dette er en økning på rundt 40 prosent de siste fem årene. Også det ferskeste Forventningsbarometeret bærer bud om høy sparing fremover.

– Det betyr et tilsvarende lavt konsum. Sammen med fallende aktivitet og investeringer i olje- og gassindustrien, bidrar dette til å svekke norsk økonomi. Derfor har ordtaket om «å spare seg til fant» en viss gyldighet, sier Kreutzer.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus