Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor

Den tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly mener at Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom. Hun mener at Telenors representanter i styret måtte ha visst om hva som foregikk. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Den tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly mener at Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom. Hun mener at Telenors representanter i styret måtte ha visst om hva som foregikk. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Tidligere korrupsjonsjeger og nåværende EU-parlamentariker Eva Joly mener Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun sier til Klassekampen at Telenor-toppene i VimpelComs styre må ha kjent til betalingene som ble foretatt til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant.

– Det er helt usannsynlig at Vimpelcoms styre, og dermed også Telenors medlemmer i dette styret, ikke har vært kjent med betalingene, sier hun.

Hun mener at Økokrim må inn i bildet og etterforske Telenor for å finne ut hvilken rolle selskapet spilte da VimpelCom etablerte seg i Usbekistan. Hun mener at Telenor ikke kan si at de er en liten aktør når de kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet.

– Økokrim må starte etterforskning av Telenor. Deres styremedlemmer i VimpelCom har et personlig ansvar for å sikre at selskapet publiserer korrekte regnskap, sier Joly.

Den erfarne korrupsjonsjegeren mener det ikke er tilstrekkelig at Økokrim har innkalt en rekke Telenor-topper til avhør med status som vitner, men mener at Norge må sette i gang en egen etterforskning.

Hun får ikke støtte av Økokrims Marianne Djupesland. Hun peker på at VimpelComs hovedkontor ligger i Nederland og at sentrale beviskilder forventes å ligge der.

– Slik situasjonen er i dag, mener Økokrim det er riktig at nederlandske myndigheter sitter i førersetet når det gjelder etterforskningen, opplyser hun til avisen.

ABC Nyheter er under Telenors eierskap.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus