Minst 100 må gå i Store Norske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret i gruveselskapet Store Norske vedtok mandag en spareplan som innebærer at minst 100 stillinger kuttes. Det er rundt en tredel av selskapets ansatte på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruveselskapet Store Norske , som beskriver seg selv som en hjørnesteinsbedrift på den arktiske øygruppen, varslet allerede før helgen at det lå an til omfattende innsparinger og reduksjoner.

Mandagens vedtak er en følge av lave kullpriser på verdensmarkedet. Opplegget innebærer redusert drift i Svea Nord og Lunckefjell. I Gruve 7, som leverer kull til kraftverket i Longyearbyen, fortsetter driften som normalt. Lønnsomheten der vil bli vurdert senere.

Starter umiddelbart

– Vi beklager sterkt at vi må si opp ansatte, men det er nødvendig å redusere driften og kutte kostnader dersom selskapet skal overleve. Alternativet er styrt avvikling nå. Samtidig er det viktig å være klar over at krisen i Store Norske ikke er over med dette, sier styreleder Annette Malm Justad.

Hele organisasjonen vil bli berørt, og nedbemanningsprosessen starter umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart at dette er en trist dag for Store Norske. Jeg skjønner godt at de ansatte føler stor usikkerhet rundt det som nå skjer. På en annen side er dette helt nødvendige tiltak som Store Norske er nødt til å gjøre for å berge selskapet videre, sier administrerende direktør Per Andersson til NRK.

Større løsning

Selskapet sier alt tyder på at kullprisen vil holde seg på et lavt nivå også i tiden som kommer, og at det fører til betydelige underskudd.

Den nye driftsplanen er ikke tilstrekkelig til å sikre Store Norskes fremtid, og ytterligere tiltak utredes, heter det i en pressemelding mandag kveld.

– Det driftsopplegget styret nå har vedtatt, er et helt avgjørende element i en større løsning for å sikre virksomheten. I tillegg er vi avhengige av å finne en finansieringsløsning som er akseptabel for både eierne og banken. Dette arbeides det nå intenst med, og vi regner med å kunne presentere vårt forslag for Næringsdepartementet innen utgangen av januar, forteller Justad.

Store Norske har 320 ansatte på Svalbard og omtaler seg selv som «en viktig bidragsyter til et stabilt og robust samfunn i Longyearbyen».