Pressestøtten består – nullmoms vurderes

PRESSESTØTTE: Regjeringen undersøke muligheten for å innføre nullmoms for alle medier. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSESTØTTE: Regjeringen undersøke muligheten for å innføre nullmoms for alle medier. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge budsjettavtalen blir det ingen kutt i produksjonsstøtten til aviser. Samtidig vil regjeringen undersøke muligheten for å innføre nullmoms for alle medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslo en reduksjon i produksjonsstøtten til aviser på 50 millioner kroner, men dette er nå droppet.

I forslaget til statsbudsjett varslet regjeringen at den vil ha 8 prosent moms både på papir- og nettaviser, og at den vil notifisere, det vil si varsle, ESA om at det er startet en prosess for å få gjennomført dette. Kristelig Folkeparti og Venstre har i forhandlingene fått gjennomslag for at ESA nå skal varsles om at det skal startes en prosess med sikte på nullmoms både for papir- og nettaviser, slik det er flertall for på Stortinget. I dag har papiraviser nullmoms, mens digitale produkter har en moms på 25 prosent.

– Dette er et godt skritt på veien for å videreføre et nullmomsregime uavhengig av plattform. Det er positivt at regjeringen har ivaretatt Stortingets signaler om å videreføre den norske tradisjonen om ikke å avgiftsbelegge det frie ord, sier administrerende direktør Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening.

Budsjettforhandlingene har også resultert i at NRK-lisensen økes med 25 kroner, i stedet for å fryses, slik det opprinnelig var forslått.

De samiske avisene får 4,1 millioner mer enn regjeringen foreslo og opprettholder samme nivå som årets tildelinger. Nynorsk Avissenter får tilskudd på 2,2 millioner.