– Venstre og KrF seiret i budsjettkampen

– KrF og Venstre har fått til veldig mye, både når det gjelder sosial profil og i å gi budsjettet en grønn profil, mener Dagsavisen-kommentator Arne Strand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettet gir mer til politi, samferdsel og helse oppsummerte Høyre og Fremskrittspartiet. Venstre legger vekt på mindre CO2-utslipp, mens KrF trekker fram barnehager og bistand.

Spriket mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet på den ene siden og samarbeidspartiene Venstre og KrF var umulig å dekke over da budsjettkameratene presenterte resultatet av tre ukers forhandlinger i Stortinget fredag.

De parlamentariske lederne Trond Helleland fra Høyre og Harald Tom Nesvik fra Frp og partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) la vekt på svært ulike deler av budsjettet under pressekonferansen i vandrehallen.

Nydalen

– Dette er et budsjett som ivaretar og forsterker viktige satsinger for alle fire partier, sa Helleland.

Deretter trakk han fram økt satsing på kunnskap, helsetjenestene, styrking av arbeidslinja, samferdsel, politi og beredskap.

– Vi forsterker enigheten fra Nydalen, fortsatte han.

Nesvik overtok med å understreke at alle partiene har fått satt sine fotavtrykk. Selv ville han legge vekt på mer synlig politi, mer til vei og jernbane, økt pasientbehandling- og "ikke minst får vi lavere bilavgifter".

Lavere utslipp

Venstre-leder Trine Skei Grande tok den ballen.

– Jeg er ganske stolt over å si at vi i dag har et flertall som kommer til å vedta et budsjett som blir det første der utslippene fra transportsektoren går ned. For første gang har vi klart å snu det, sa hun.

Da betyr ikke "noen øre" mindre i avgift på bensin og diesel noe til eller fra, utdypet Grande.

Hun sa at Venstre har fått til et grønt skatteskifte på 2,7 milliarder kroner. Det innebærer billigere hybridbiler og økt satsing på jernbane og kollektivtrafikk.

– Det er dette som er å styrke klimaforliket, oppsummerte hun.

Barnehage og bistand

KrF-leder Knut Arild Hareide sa at forhandlingene har gjort budsjettet mer sosialt, grønnere og mer familievennlig.

Partiets vinnersaker i forhandlingene er flere lærere på de laveste trinnene, 400 millioner kroner mer til barnehagene og 1 prosent av statsbudsjettet til bistand.

– Venstre vinner

Særlig Venstre har fått mye igjennom, sier kommentator i Dagsavisen, Arne Stand til TV 2.

– Budsjettet er blitt mer sosialt enn det det var, sier han.

Strand mener det virker som om det er Fremskrittspartiet som har måttet gi mest i forhandlingene.

– Høyre har kommet noenlunde godt ut av det, med ett unntak – at formuesskatten blir stående. Målet var å få denne skatten betydelig ned. Det har Høyre ikke greid å få til, sier Strand, som mener det ikke er noe som tyder på at formuesskatten blir borte i Høyres regjeringstid.

– NHO og næringslivet har grunn til å grine etter dette, sier Strand.

Les alt om Statsbudsjettet