Optimistiske budsjettkamerater møtes igjen i natt

– Kveldens møte vil være avgjørende for om vi skal klare fristen klokken 18 fredag, understreket KrF-leder Knut Arild Hareide før budsjettforhandlingsmøtet torsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
– Kveldens møte vil være avgjørende for om vi skal klare fristen klokken 18 fredag, understreket KrF-leder Knut Arild Hareide før budsjettforhandlingsmøtet torsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

Etter et tre timer langt forhandlingsmøte torsdag kveld var det optimisme å spore hos alle fire partier. Partene møtes igjen i løpet av natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt bleke og opptil flere med rustne røster kom forhandlerne ut etter et godt over tre timer langt møte i Statsrådsalen på Stortinget i 23-tiden torsdag kveld.

Alle kunne melde at de nå ser målstreken.

– Vi har jobbet oss gjennom punkt for punkt, og det har vært et veldig godt og konstruktivt møte fra alle parter, og jeg håper vi kan komme i mål snart, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik.

– Jeg har tro på at vi skal få et godt budsjett for Norge for 2015, som vil vise at dette er en regjering som satser på helse, skole, samferdsel og justis, og som også KrF og Venstre vil få satt sine klare fotavtrykk på, uttalte Høyres sjefforhandler, parlamentarisk leder Trond Helleland.

Les også: Budsjettpause med jam, juletrefot og joggetur

Nattarbeid

Også Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide uttrykte tro på at en avtale er i en rekkevidde innen fristen Stortinget har satt fredag klokken 18.

– Jeg begynner å se at det er en mållinje der, men jeg tror vi kommer til å bruke natta, sier Trine Skei Grande.

– Nå er vi nære en avtale. Men vi trenger fortsatt noen timer på oss, sier Hareide. Partene sier de trolig kommer til å møtes igjen om noen timer.

Målet er å kunne presentere et helhetlig forslag til en framforhandlet avtale for partienes respektive stortingsgrupper fredag morgen. Hareide har bedt sin stortingsgruppe stå stand-by, og har innkalt til et tentativt gruppemøte fredag klokken 10.

Bensinkamp

Hareide bekreftet at det ikke lenger først og fremst står på kroner og øre mellom partene, men at det gjenstår enkelte politikkområder der sentrumspartiene ønsker flere innrømmelser fra regjeringen.

Etter det TV 2 erfarer innebærer forslaget som ligger på bordet at det flyttes på 5 milliarder kroner.

En av de største interessekonfliktene i forhandlingene er mellom Fremskrittspartiets steile krav om at bensinprisene skal ned og Venstres like steile krav om at det må svi på pungen å forurense.

Flere medier meldte torsdag at Venstre skal ha gått med på å ikke prisjustere bensinprisen neste år mot å få gjennom en rekke andre miljøavgifter, men Trine Skei Grande har ikke villet bekrefte dette.

Ifølge TV 2 skal regjeringen i løpet av dagen ha lagt på bordet en pakke med en rekke nye miljøavgifter.

Etter det TV-kanalen erfarer, skal det blant annet ligge et tilbud på bordet om en nedgang i avgifter for hybridbiler på 300 millioner kroner, innføring av en elavgift på ett øre per kilowattime, innføring av en plast- og papirposeavgift, samt innføring av en mulig flyavgift.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus