Erna Solberg direkte inne i budsjettdragkampen

Partene har håp om å komme til enighet om et budsjettforlik torsdag eller fredag. Statsminister Erna Solberg har nå en rolle i budsjettforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Partene har håp om å komme til enighet om et budsjettforlik torsdag eller fredag. Statsminister Erna Solberg har nå en rolle i budsjettforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) spiller nå en direkte rolle i budsjettforhandlingene på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om bensinavgifter er fortsatt uløst når forhandlingene gjenopptas i statsrådssalen på Stortinget klokka 12.30 torsdag ettermiddag.

Men temaene skal ha vært langt mer omfattende enn som så, i kontakten mellom Solberg og partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under innspurten av budsjettdragkampen på Stortinget.

Les også: De borgerlige i hemmelig budsjettmøte

Fortløpende

Underveis i forhandlingene har statsministeren og finansminister Siv Jensen (Frp) fortløpende hatt kontakt med «sine» representanter i forhandlingsrommet, først og fremst de parlamentariske lederne Trond Helleland fra Høyre og Harald Tom Nesvik fra Fremskrittspartiet.

Flere ganger har Helleland forklart behovet for forhandlingspauser med at det har vært ting som måtte avklares på regjeringsnivå.

Men den siste tiden har det også vært direkte kontakt mellom partitoppene, blir NTB fortalt.

Langt møte

Partene har håp om å komme til enighet om et forlik torsdag eller fredag. Det vil i så fall bety at budsjettdebatten neste torsdag kan gå som planlagt.

Likevel: Flere vanskelige temaer er ennå ikke landet. Partene er forberedt på et langt møte torsdag, og flere kilder sier at det blir et «arbeidsmøte».

En av utfordringene er å finne en løsning på den fastlåste striden mellom Frps kamp mot høyere bensin- og bilavgifter, og Venstres like iherdige kamp for et grønt skatteskifte.

– Det handler om noe langt mer enn budsjettinndekningen, sier en kilde til NTB.

Press fra grasrota

Fra grasrota i Frp er kravet klart: For første gang skal bensinavgiftene ned i et statsbudsjett.

Presset er like stort i Venstre. Fylkesleder Joakim Sveli i Østfold sier til Aftenposten at han vurderer å melde seg ut av partiet dersom Venstre godtar kutt i bensin- og bilavgifter. I det alternative budsjettet går Venstre inn for å skru opp prisen på bensin og diesel med 75 øre og samtidig gjøre det billigere å kjøpe hybridbil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus