Meny

Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

Budsjettforhandlingene fortsatte onsdag. Her er KrF-leder Knut Arild Hareide og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen før møtestart. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsgruppene til Venstre og KrF skal ta stilling til et budsjettomriss onsdag ettermiddag. Svaret blir avgjørende for forhandlingene.

Partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide fra støttepartiene Venstre og KrF hadde med seg mer enn bare hovedpunkter ut fra det halvannen time lange forhandlingsmøtet med Høyre og Fremskrittspartiet onsdag.

Nå er det endelig noe håndfast å ta stilling til, når KrF samler sin stortingsgruppe klokka 14 og Venstre en halv time senere.

Les også: Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

– Helhet, ikke skisse

– Jeg har en helhet jeg kan presentere på gruppemøtet i ettermiddag. Det er ikke en skisse til endelig løsning, men noe i nærheten av det som kan bli resultatet. Jeg vil nå lytte til stortingsgruppa, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han legger til at det er avgjørende for ham at KrF-gruppa forstår hva en budsjettenighet kan innebære.

– Det gjenstår fortsatt noen spørsmål. Jeg håper vi kan ha en avklaring i løpet av uka, sa han på spørsmål om det blir et ferdig forhandlet budsjettforlik innen fristen fredag.

Les også: Arbeiderpartiet smeller to klima-milliarder i bordet

Godt nok?

Venstre-leder Trine Skei Grande opplyste at hennes møte med stortingsgruppa blir avgjørende for veien videre:

– Vi har kommet langt nok i disse forhandlingene til at jeg kan stille spørsmål til stortingsgruppa om dette er godt nok for Venstre, sier hun til NTB.

På spørsmål om hva hun tenker om det, smiler Grande at det skal hun først meddele gruppa.

Les alt om statsbudsjettet her

Vei og helse

På den andre siden av bordet har de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald T. Nesvik (Frp) som mål å berge det blåblå preget på budsjettet.

Da Nesvik skulle summere opp status onsdag, sa han følgende om hva som er viktigst for Frp:

– Mer politi i gatene, mer til vei, behandling av flere pasienter.

Helleland nevnte «helse, skole, samferdsel og justis» som viktige saker.

Bil- og bensinavgifter som Frp-kildene de siste dagene har sagt det er «umulig» for Frp å gi seg på, ble onsdag ettermiddag ikke nevnt.

Finansministrer Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens budsjettforslag 8. oktober. Etter dette har særlig budsjettets sosiale profil – herunder omfattende kutt i formuesskatten «for de aller rikeste» og fjerning av barnetillegget for uføre – samt budsjettets miljøprofil – blant annet bilavgifter – vært i skuddsonen.

Men Helleland gjorde det klart onsdag at han har tro på at de fire partiene vil klare å gi landet et budsjett. Han håper også at finansdebatten kan holdes som planlagt 27. november. Det innebærer at de fire partiene må ha kommet til enighet senest fredag. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus