Derfor er det bare halv skatt i desember

TYKK LOMMEBOK: Halv skatt i desember gir de fleste av oss litt ekstra å rutte med før jul, men enkelte bør be arbeidsgiver trekke litt mer skatt. (Foto: PANTHERMEDIA)
TYKK LOMMEBOK: Halv skatt i desember gir de fleste av oss litt ekstra å rutte med før jul, men enkelte bør be arbeidsgiver trekke litt mer skatt. (Foto: PANTHERMEDIA)

Du betaler mer skatt resten av året, for å betale mindre før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At norske arbeidstakere får utbetalt lønn med halvt skattetrekk i desember betyr ikke at skatten er halvert. Derimot skatter du litt mer i løpet av de andre månedene, slik at skatten blir mindre på sommer- og julelønnen.

Og enkelte bør faktisk be sin arbeidsgiver om å heller trekke litt ekstra skatt på desemberlønna.

Les også at du kan droppe å få de statlige kravene som brev i postkassa

10,5 måneder med skatt

Det norske skattestystemet legger opp til at nordmenn tar hele skattebelastningen i 10,5 av årets måneder. Som kjent betaler vi ikke skatt i juli, og bare halv skatt i desember. Det er skattebetalingsloven som er bakgrunnen for dette.

Så til kanskje det viktigste av alt: Når kommer lønningen med halv skatt på konto?

Datoen for lønnsutbetaling varierer fra det offentlige til det private, og også fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. Altså er det opp til arbeidsgiveren din om du får halv skatt på desemberlønningen eller på lønningen som kommer i slutten av november.

Bør du betale ekstra skatt?

 (ILLUSTRASJON: ILLUSTRASJON) (ILLUSTRASJON: ILLUSTRASJON)

Det svært mange frykter når selvangivelsen kommer i april, er å få baksmell på skatten. Er du usikker på om du faktisk har betalt nok skatt i løpet av 2014, eller kanskje har byttet jobb og fått høyere lønn, uten å endre på skattekortet?

I slike tilfeller kan det være gunstig å be arbeidssgiver om å gjøre et ekstra skattetrekk før desemberlønna kommer.

For de som vil sikre seg mot restskatt i 2015, kan det være smart å be om å få et fast, ekstra skattetrekk på lønna hver måned allerede i januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus