Baksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas sier han skjønner at det stilles spørsmål om VimpelComs investeringer i Usbekistan. Telenor er nest største aksjonær i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas sier han skjønner at det stilles spørsmål om VimpelComs investeringer i Usbekistan. Telenor er nest største aksjonær i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han selv har stilt de samme spørsmålene som pressen nå stiller om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassekampen og flere andre medier har de siste dagene skrevet om korrupsjonsmistanker mot VimpelCom i forbindelse med selskapets aktiviteter i Usbekistan. Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre sammen med flere andre representanter fra Telenor.

I et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag skriver Baksaas at han har forståelse for det kritiske søkelyset som rettes mot selskapet.

«Jeg skjønner at spørsmål stilles, og dette er spørsmål jeg selv og Telenor ved gjentatte anledninger har stilt til VimpelCom», skriver han.

Bakgrunn: Vimpelcom kan ha tjent 1,7 milliarder på bestikkelser

Tatt opp muntlig og skriftlig

Ifølge Baksaas er spørsmålene blitt tatt opp både muntlig og skriftlig i VimpelComs styre, på generalforsamlinger og i investeringsmøter med selskapet. Svaret har ifølge Baksaas vært at transaksjonene som mistankene er knyttet til, har vært i henhold til amerikansk antikorrupsjonslovgivning.

Baksaas vedgår at eierskap forplikter.

«Som aksjonær er vi opptatt av at VimpelCom har opptrådt riktig og i henhold til lover og regler», skriver han.

Ifølge Baksaas ønsker Telenor den pågående etterforskningen av VimpelCom velkommen, «slik at saksforholdene blir korrekt belyst».

Les også: Telenor kjøper VimpelCom-aksjer for 2,1 milliarder

– Samme framgangsmåte

Også svenske TeliaSonera er mistenkt for korrupsjon i Usbekistan. Aktor i den svenske Riksenheten mot korrupsjon hevder overfor Dagens Næringsliv at VimpelCom og TeliaSonera brukte samme metode for å skaffe seg lisenser i Usbekistan.

– Jeg sitter her med avtaler som viser at VimpelCom og TeliaSonera hadde eksakt samme modus operandi da de fikk tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan i 2007, sier påtaleansvarlig Berndt Berger til avisa.

Han stiller seg undrende til at toppene i Telenor og VimpelCom siden 2012 har hevdet at det er vesentlige forskjeller på VimpelComs og TeliaSoneras inntreden i Usbekistan.

Dokumenter som fredag ble lagt fram i tingretten i Stockholm, viser ifølge Klassekampen at VimpelCom har utbetalt over 600 millioner kroner til Takilant, et selskap som knyttes til Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president.

Samme partner

Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin sa mandag til NTB at han ser klare likheter i hvordan VimpelCom og TeliaSonera skaffet seg usbekiske mobillisenser.

– Vimpelcom og TeliaSonera har samme opplegg mot presidentdatteren Gulnara Karimova. De bruker samme betrodde person som partner, og det er sannsynlig at vedkommende har gjennomført nøyaktig samme opplegg for alle de tre selskapene som fikk lisenser – TeliaSonera, VimpelCom og den tredje operatøren MTS, som vi sporet opp i TeliaSonera-saken, sa Laurin til NTB.

Det var Fredrik Laurin og kollegaen Joachim Dyfvermark fra Sveriges Television som rullet opp TeliaSonera-skandalen der ledelsen måtte gå som følge av avsløringene.

– Ingenting nytt

I en epost til NTB, avviser Vimpelcoms informasjonssjef i Nederland, Artem Minajev, at de norske avsløringene inneholder noe nytt.

«Medieoppslagene i Norge bringer ingen ny informasjon ut over det VimpelCom allerede har oppgitt i vår finansielle rapportering og til myndighetene», skriver Minajev.

Red.anm: ABC Nyheter er en del av Startsiden, som hovedsakelig er eid av Telenor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus