Sanner avviser Vedums budsjettkritikk

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke imponert over statsminister Erna Solbergs (H) styring med budsjettforhandlingene. – Jeg synes forhandlingene er helt elendig håndtert av Erna Solberg, sier han. Sp-lederen er her fotografert under framleggelsen av Sps alternative statsbudsjett mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke imponert over statsminister Erna Solbergs (H) styring med budsjettforhandlingene. – Jeg synes forhandlingene er helt elendig håndtert av Erna Solberg, sier han. Sp-lederen er her fotografert under framleggelsen av Sps alternative statsbudsjett mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsministeren har utvist et «elendig politisk håndverk» i budsjettforhandlingene. Krevende, men ingen dramatikk sier Jan Tore Sanner (H) om prosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fastlåste budsjettforhandlingene mellom regjeringen og Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) gikk mandag inn i sin tredje uke.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er svært oppgitt over tempoet i forhandlingene.

– Jeg synes forhandlingene er helt elendig håndtert av Erna Solberg. Hun har vist svært dårlig politisk håndverk, sier Vedum til NTB i en pause under partiets landsstyremøte på Gardermoen mandag.

– Det er ingen dramatikk i at budsjettforhandlingene drar litt ut. Det har ofte skjedd med mindretallsregjeringer, sier Høyres Jan Tore Sanner, som svarer på kritikken på vegne av regjeringen. Han legger til at han selv har erfaring fra slike forhandlinger i perioden 2001-2005.

– Jeg synes dette går skikkelig og ryddig for seg, og jeg har stor respekt for at det er et krevende arbeid.

Les også: - Dagfinn Høybråten ville aldri gjort som Knut Arild Hareide

– Mangler handlingsrom

Vedum sier forhandlerne bare blir gående i sirkel, mens Stortingets arbeid blir satt på vent. Det mener han skyldes at Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) har gitt sine forhandlere for lite politisk handlingsrom.

– Det vet han absolutt ingenting om, er det kontante svaret fra Sanner på akkurat den påstanden.

Vedum mener situasjonen tyder på at regjeringen har hatt en krevende intern dragkamp om budsjettet.

– Frp og Høyre må ha hatt en enorm intern budsjettkrangel og har egentlig ikke noe mer å gi, er hans analyse.

Les også: Senterpartiet vil ta inn mer i formueskatt

Vedum sier han ikke tror Stortinget vil klare å avholde en finansdebatt som planlagt torsdag neste uke, slik situasjonen ser ut nå.

– Slik det ser ut nå, så vil vi ikke få en reell finansinnstilling denne uken, det vil isteden komme en masse forslag over bordet, noe som er veldig uheldig. Alt i budsjettet handler om mennesker, så hvis man skal gjøre disse tingene i en siste, desperat sving, så er det svært lite tillitvekkende, sier han.

Prestisje

Han synes også det er rart at KrF og Venstre og regjeringspartiene ikke var mer samsnakket i forkant av forhandlingene.

– Disse fire partiene har gått sammen om en samarbeidsavtale der budsjettsamarbeidet var selve hovedpoenget, og så ser vi nå at de ikke har hatt noe samspill. Det er ikke tillitvekkende, sier han og legger til at han tror KrF og Venstre vil redde regjeringens budsjett, fordi alle de fire partiene har lagt så mye prestisje i samarbeidsprosjektet.

– De vil nok redde budsjettet, men det er en svært svekket regjeringen vi nå ser, mener han.

Bredsiden fra Vedum ser likevel ikke ut til å gå spesielt hardt inn på Sanner:

– Jeg oppfatter dette utspillet mer som frustrasjon fra en partileder uten politisk innflytelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus