Sp om regjeringens eierskapsmelding:

– Russland og Kina kan kjøpe opp våpenfabrikk på Kongsberg

HULL I VÅPENREGLENE: - I dag finnes ingen regler mot at kinesere eller russere kan kjøpe opp norsk våpenindustri hvis staten skal selge sine aksjer, advarer Geir Pollestad. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter
HULL I VÅPENREGLENE: - I dag finnes ingen regler mot at kinesere eller russere kan kjøpe opp norsk våpenindustri hvis staten skal selge sine aksjer, advarer Geir Pollestad. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter

Sp-topp advarer om at regjeringen åpner for å selge ut våpenproduksjonen i Kongsberg til land som Russland og Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt om Kongsberg-gruppen

Kongsberg Gruppen ASA opererer innenfor maritim, forsvar, romfart og olje & gass i en industri som har 200 års historie.

Strategisk: Alle disse områdene er av strategisk betydning for Norge og de landene og kundene vi samarbeider med. Det er og har vært kompetanse-, teknologi- og kunnskapsoverføring mellom områdene. Eksempler på detteer bl.a. Dynamisk posisjonering, miljøovervåkning, flyplassovervåkning, hydroakustikk.

Kaster av seg: I perioden 2004 til2073 har vi utbetalt utbytte på til sammen 2736 millnok, i en stigende takt.

GARDERMOEN (ABC NYHETER):

– Regjeringen har bedt om fullmakt til å selge seg ned fra 50 til 34 prosent i Kongsberg Gruppen. Det vi risikerer med regjeringens opplegg, er at vi kan få 66 prosent russisk eller kinesisk eierskap i Kongsberggruppen.

Det sier Senterpartiets leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, til ABC Nyheter.

Nylig fremmet næringsminister Monica Mæland (H) regjeringens melding om statlig eierskap i selskaper. Der går Høyre og Frp inn for statlig nedsalg i mange av dem.

Blant dem er altså Kongsberg-miljøet, som preges av våpen- og andre typer følsom teknologi.

Les også: Senterpartiet vil ta inn mer i formueskatt

Regjeringen vil selge aksjer for 46 milliarder kroner

Regler for eksport, men...

– Det er veldig spesielt at regjeringen i eierskapsmeldingen ikke med ett ord har problematisert sikkerhetsspørsmålet. Det gjorde heller ikke statsministeren da jeg utfordret henne i spørretimen onsdag, sier Pollestad under Senterpartiets landsstyiremøte som også har eierskapspolitikken på dagsorden.

– Erna Solberg henviste til at vi har regelverk for eksport av våpen, sier Pollestad, og legger til:

– Vi har regler for våpeneksport, men ikke for eierskap i våpenproduksjon i Norge. Du kan faktisk ha eierskap fra et land det er forbud mot å eksportere til!

Kongsberg Gruppen selv advarte mot dette da Stortingets næringskomité 13. november avholdt en høring om regjeringens eierskapsmelding. Konsernet stiller seg positiv til nedsalg av statlige aksjer, men legger til:

«Vi mener imidlertid at det er viktig at man på forhånd tenker gjennom om dette kan lede til uønskede eierkonstellasjoner på sikt og hvilke tiltak som eventuelt kan treffes for å forhindre det.»

Les også: Ap frykter at Telenor kan bli russisk

– Kan ikke selges på lang tid

I et skriv til Stortinget minner selskapet om det er en del av det norske totalforsvaret og har kjerneteknologi innen olje, gass og maritim virksomhet. Det har strategisk viktighet for landet - men og samtidig er et potensielt attraktivt selskap også for ikke-allierte interesser.»

– Etter det har Monica Mæland sagt at det må et regelverk på plass før en selger seg ned, sier Pollestad til ABC Nyheter.

– Det mener jeg betyr at det ikke kan gis salgsfullmakt på Kongsberggruppen i denne runden. Å avgrense hvem som kan eie, er en svær jobb. Det trengs en lovhjemmel. Det kan ha en EU-/EØS-side ved seg. Og det kan ha en grunnlovskonsekvens. Å begrense hvem de private eierne kan selge til, kan innebære et inngrep i deres eierskap, sier næringspolitikeren.

Stortinget skal diskutere og fatte vedtak om statens eierskapsmelding i februar 2015.

Les regjeringens eierskapsmelding.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus