Meny

Endelig kommer straksbetalinger i nettbanken

BETALINGSLØSNING: En felles løsning for straksbetalinger i nettbankene er på plass. Nå er det opp til bankene om de vil ta tjenesten i bruk. (Foto: BERIT B. NJARGA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og dermed kan den irriterende ventetiden være over.

Syns du det tar lang tid fra du legger inn en betaling i nettbanken, til pengene faktisk blir overført? Det kan det snart bli slutt på. Nå jobber bransjen nemlig med å innføre såkalte straksbetalinger i norske nettbanker.

I praksis betyr dette at pengene overføres til mottakerkontoen i løpet av noen sekunder.

Det er en stor overgang fra dagens praksis, der pengene kun går ut av kontoen din på fire faste tidspunkt i løpet av dagen (se detaljer lenger ned).

PASS PÅ: Danske Bank-kunder utsatt for sleipt svindelforsøk - flere lurt!

Alt klart, men når kommer det?

Når disse straksbetalingene kommer i din nettbank er imidlertid opp til bankene selv å avgjøre. Kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge bekrefter til Dinside at fellesfunksjonen for straksbetalinger er ferdig utviklet, og at alt ligger teknisk til rette for at bankene kan ta tjenesten i bruk:

- Vi vet at bankene er i full gang med å integrere tjenesten, men kan dessverre ikke si noe om hvilke banker eller tidspunkt for lansering, forteller Håkonsen til Dinside.

Men vil straksbetaling koste noe ekstra? Vel, også det er foreløpig for tidlig å si. Dette er nemlig opp til bankene selv å avgjøre, og så langt har ingen av dem lettet på sløret på om tjenesten vil koste noe ekstra.

- Nyttig for kundene

Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea forteller at de ønsker å åpne opp for straksbetalinger for person til person til neste år, men per i dag kan de ikke si noe om det eksakte tidspunktet for lansering av tjenesten.

- Det er nyttig for kundene for å kunne overføre penger som er disponible hos mottaker umiddelbart, og det er vesentlig at det finnes en fellestjeneste i bunn slik at du kan overføre penger direkte til andre uansett hvilken bank de tilhører, påpeker Strømstad. Om det vil koste noe ekstra for kundene, er ikke avklart, men Strømstad forteller at tjenesten foreløpig er gratis i Danmark og Sverige. Marit Elisabeth Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB, sier til Dinside at penger som overføres mellom to DNB-kunder allerede i dag fungerer som straksbetalinger.

Men banken ønsker også å innføre straksbetaling mellom DNB og andre banker, men vil foreløpig ikke si noe om når det kommer.

LES OGSÅ: Derfor kan du ikke betale med mobilen i dagligvarebutikken

Fire tidspunkt for overføring

Slik regningsbetaling fungerer i dag, overføres pengene på ett av fire oppgjørstidspunkt:

05.35, 11.05, 13.35 og 15.35. Det som da skjer, er at pengene du betaler, sendes videre inn i bankenes hovedavregningssystem, som lyder navnet Norwegian Interbank Clearing System (NICS).

Her beregnes det hvor mye bankene skylder hverandre totalt. Deretter sendes dette videre til Norges Bank for oppgjør mellom bankene.

Mottakers bank mottar pengene og kan føre betalingen inn på betalingsmottakers konto.

Med straksbetalinger vil pengene derimot overføres direkte mellom betaler og mottakers bank.

LES OGSÅ: I november blir 1,9 millioner nettbankkunder kvitt Java

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus