Meny

Hareide tror budsjettplanen sprekker

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide er fortsatt bekymret for budsjettet. Torsdag innkalte han til hastemøte for å diskutere budsjettforhandlingene med sine partifeller. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Budsjettforhandlingene er inne i en enda mer kritisk fase, sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter et hasteinnkalt møte med egen stortingsgruppe torsdag ettermiddag.

Hareide nølte da han etter gruppemøtet fikk spørsmål om det går mot et brudd i forhandlingene, men la til at partiet fortsatt skal være løsningsorientert.

– Men forhandlingene er i en enda mer kritisk fase nå enn de har vært de siste par dagene, sa KrF-lederen.

Han la til at han er usikker på om det kan bli noen avklaring fredag, som er finanskomiteens formelle frist for at de andre partiene også skal få tid til å skrive seg inn i innstillingen. Den skal avgis 20. november, en uke før debatten i Stortinget.

SISTE: Det blir forhandlingsmøte om statsbudsjettet i statsrådssalen på Stortinget torsdag klokken 18.

Les også: Ny runde med knallhard tautrekking om budsjett

Utsatt på ubestemt tid

Etter halvannen uke med forhandlinger, hadde det torsdag ettermiddag ikke vært noen nye møter mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Det planlagte møtet klokka 12 ble utsatt på ubestemt tid, angivelig fordi de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) skulle være med på den ukentlige regjeringslunsjen i stedet.

Litt senere ble det på en halv times varsel innkalt til gruppemøte med KrFs stortingsgruppe. Partiet valgte å holde møtet på partikontoret, og ikke på Stortinget, som er det vanlige.

Les også: Hareide tror på avgjørende budsjettmøte onsdag kveld

Bistand og helhet

Flere medier melder torsdag at det særlig er bistand som skaper problemer i forhandlingene for KrFs del.

– Alle vet at det er veldig viktig for KrF. Jeg skal innrømme at forhandlingene onsdag ble mer krevende i løpet av dagen, enn det jeg trodde da jeg gikk inn i forhandlingsrommet, sa Hareide etter møtet med sin egen stortingsgruppe.

– Det er helheten, ikke bare bistand, sa han litt senere på spørsmål fra NTB om hvor skoen trykker.

Les også: Stort sett optimistiske budsjettforhandlere

Bekymret

KrF-lederen forlot det sene forhandlingsmøtet på Stortinget onsdag kveld uten å si et ord til journalistene. Noe senere, via hans kommunikasjonsmedarbeidere, kom kommentaren: «Vi fikk noe å tenke på».

– Det handlet om at jeg hadde trodd vi skulle komme nærmere hverandre enn vi gjorde i løpet av gårsdagen. Jeg dro hjem bekymret i går kveld, og den bekymringen har jeg fortsatt, sier Hareide til NTB.

Klimakonferanse

Klima sto på dagsorden da Hareide møtte Venstre-leder Trine Skei Grande og de andre partiene til debatt på Zero-konferansen torsdag ettermiddag. Hareide gikk direkte dit fra møtet med stortingsgruppen.

Slik gikk det enda et par timer uten at budsjettforhandlingene kom i gang.

– Jeg er usikker på om vi har en løsning i løpet av morgendagen, som er den egentlige fristen for finanskomiteen, sa Hareide torsdag ettermiddag.

Også Hareides partifelle, stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, sier situasjonen er kritisk.

– Det har den vel vært et par dager nå. Vi hadde vel ventet å få et resultat på plass for ganske lenge siden. Jeg synes det haster å få på plass et godt budsjett, sa han på vei inn til gruppemøtet.

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen avviste torsdag at partiet sitter og venter på at regjeringspartiene skal komme med en «plastpose med penger».

– Vi har inndekkinger. Vi ber ikke om at budsjettet skal ese ut, sa Syversen på spørsmål om han venter mer penger på bordet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus