KrF og Venstre spisser krav i budsjettinnspurten

De parlamentariske lederne på borgelig side møttes onsdag kveld til budsjettdrøftelser. Bilder TV 2
De parlamentariske lederne på borgelig side møttes onsdag kveld til budsjettdrøftelser. Bilder TV 2

Mens KrF og Venstre hamret videre på miljø og sosial profil, vektla Høyre og Frp justis, samferdsel og helse da de fire partiene forhandlet om neste års budsjett sent onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene er inne i en avgjørende fase. Onsdag kveld møttes de parlamentariske lederne i et nytt forsøk på å nærme seg en avtale.

Knappe to timer senere var møtet over, og de fire partiene var enige om å møtes på nytt ved lunsjtider torsdag.

– Vi ser at vi sakte, men sikkert beveger oss i riktig retning, både for å få et grønnere budsjett og et sosialt varmere budsjett som hjelper de fattige barna, sa Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande etter møteslutt.

«For stor avstand»

En kilde i ett av sentrumspartiene sier til NTB at det fremdeles er «for stor avstand» mellom partene, selv «på dag åtte i forhandlingene».

Regjeringen må ha støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for sitt budsjett. Sentrumspartiene har nå spisset sine krav overfor regjeringen.

– Vi har gjort et betydelig arbeid for å komme med våre prioriteringer, sa KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide før møtet.

Bakgrunn: Budsjettforhandlingene har fått en plan

– Det går på viktigheten av et godt distriktsbudsjett, flere lærere til de yngste elevene, flere barnehageopptak og selvsagt en sosial profil, sier han.

– Dreier bilavgifter

Grande bekreftet onsdag at Venstre har foreslått lettelser i bilavgiftene, men med en klart miljøvennlig profil.

– Det vi la på bordet tirsdag, innbefattet i sum en reell lettelse i beskatningen på bilområdet og avgiftsområdet på en halv milliard kroner, sier hun.

– Det oppfatter jeg som å være i den retningen Frp vil, men vi har en profil på det som er klart grønn og klart prioriterer andre biler enn det vi tradisjonelt har brukt. Vi ønsker en omgjøring der det blir billigere å kjøre de miljøvennlige bilene, forklarer hun.

Hareide understreker at KrF har spisset kravene:

– Jeg tror regjeringspartiene nå ser at vi har gjort en veldig sterk spissing. De har nok forståelse for de kravene vi kommer med gjennom den listen vi nettopp har levert.

Helse, justis, skole

Også regjeringspartiene letter litt på sløret når det gjelder deres hovedprioriteringer i innspurten.

– Det er viktig at alle partier får sette sine fotavtrykk på budsjettet. Regjeringen er opptatt av å beholde de gode profilsakene på helse, samferdsel, skole og justis, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Et lignende budskap kommer fra Frps Harald Tom Nesvik.

– Det som er viktig, er at de profilsakene som ligger inne i budsjettet, også vises etter at forhandlingene er over, slik at vi får styrket helsevesenet, vi får en bedre samferdselspolitikk og en bedre justispolitikk, sier han.

De parlamentariske lederne overtok stafettpinnen da partienes finanspolitikere ikke klarte å bli enige om en budsjettavtale.

Finanskomiteen skal 20. november levere sin innstilling til Stortinget. Det betyr i realiteten at forhandlingene må være ferdig tre-fire dager før.

Personvernpolicy