Meny

Budsjettforhandlingene har fått en plan

Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsatte onsdag. Fra venstre: Trond Helleland (H), Trine Skei Grande (V), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) da de var på vei ut av det første møtet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tonen ble beskrevet som god, men avstanden stor, etter at de parlamentariske lederne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF snakket seg gjennom budsjettutfordringene onsdag ettermiddag.

– Vi har i alle fall fått på plass en fremdriftsplan, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter det timelange møtet med sentrumskollega og KrF-leder Knut Arild Hareide og de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp).

De fire gikk onsdag ettermiddag videre til hver sine stortingsgrupper for interne avklaringer og justeringer av standpunkter, før forhandlingene skulle fortsette klokken 20.30.

Fortsatt avstand

Enigheten mellom de fire etter onsdagens første møte krøp langs linjene «god tone» og «godt klima».

Samtlige la på bordet mer eller mindre justerte standpunkter og spissede lister.

– Vi har tatt noen steg i riktig retning, men vi har fortsatt langt å gå, sa Hareide.

– Når Hareide snakker om avstand, så må jeg minne om viktigheten av at alle fire partier får sette sine fotavtrykk på det endelige resultatet, sa Nesvik.

– Tonen er god. Det er en prosess og vi jobber videre, sa Helleland.

Les også: Fastlåst mellom Venstre og Frp

SMK tettere på

For første gang siden budsjettforhandlingene startet tirsdag i forrige uke, var statsministerens kontor synlig til stede i Stortinget. Statssekretær Sigbjørn Aanes (H), en av statsminister Erna Solbergs (H) mest fortrolige medarbeidere, var stadig på innsiden av døren til forhandlingsrommets forværelse.

Solberg hadde selv et avslappet forhold til budsjettdramaet da hun svarte på spørsmål fra pressen etter å ha deltatt i spørretimen onsdag.

Hun trodde «helt sikkert» at det kommer mer penger på bordet når de parlamentariske lederne nå er involvert i prosessen.

– Det er ofte sånn at når man har gått hverandre litt på nervene, så kan det være greit at noen begynner på nytt, og at man kan få litt bevegelse i posisjoner, sier Solberg til NTB.

– Både Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) er viktige samarbeidspartnere for regjeringspartiene i Stortinget. De kan bidra med ganske mye, bekrefter Helleland.

Flytter penger

Budsjettforhandlingene er nå på overtid, men uten at noen av partiene er synlig stresset av det. Tvert om antydes muligheten for at Stortinget – etter en forespørsel fra finanskomiteen – kan vedta ny dato for finansdebatten og på den måten frigjøre mer tid.

Kommentarene onsdag tyder uansett på at samtalene er blitt mer konkrete, etter at KrF tirsdag slo fast at det ikke var blitt flyttet på en krone siden søndag.

– Vi har skissert nye løsninger, og vi har vært gjennom veldig mange tema, sa Nesvik.

– Det er mange tall på bordet, sa Grande.

Helleland var mest opptatt av at Hareide snakket om bevegelse.

– Jeg er glad for at det blir tolket sånn. Vi har en ambisjon om å løse denne floken, og da må alle gi og ta. Jeg vil ikke si hva som ligger på bordet, men i og med at Hareide sier dette er positivt, ligger det en indikasjon på at det er bevegelse også når det gjelder penger, sa Høyres parlamentariske leder.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus