Meny

KrF tror regjeringen skjønner krav om fortgang

Bilder: TV 2

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har oppfattet beskjeden om at fremgangen i budsjettforhandlingene hittil har vært for dårlig, tror KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg tror det signalet vi har sendt om at progresjonen ikke har vært god nok, er mottatt. Det har skjedd veldig lite de to-tre siste dagene, og det kan ikke skje like lite de nærmeste dagene, sa Hareide til NTB etter forhandlingsmøtet tirsdag kveld.

Ved 19-tiden møtte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og hans kollega Harald Tom Nesvik fra Frp de parlamentariske lederne Knut Arild Hareide fra KrF og Trine Skei Grande fra Venstre.

De fire satt sammen en halvtimes tid og møtes igjen i 12-tiden onsdag.

Forhandlingene ble flyttet opp ett hakk etter at finanspolitikerne fra partiene ikke klarte å bli enige etter en ukes forhandlinger.

Les også: Solberg: Ikke uventet at budsjettsamtaler flyttes opp

– Harde tak gjenstår

Helleland lover «fullt trøkk» i forhandlingene og håper på en avtale i løpet av et par dager.

– Det er ikke så veldig lenge igjen før vi må bli enige. Vi kommer til å legge veldig trykk på forhandlingene nå og sørge for at det blir oppnådd enighet, sier han.

– Muligheten for å bli enig er stor, men mange harde tak gjenstår, la Helleland til.

Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for budsjettet.

Bakgrunn: Budsjettforhandlingene drar seg til

Spisset krav

Før den avgjørende fasen i forhandlingene har Venstre og KrF spisset sine krav.

– Det er fortsatt avstand i penger. Klima og fattigdom blant barn står øverst på listen vår. Det er store muligheter for enighet, og da handler det om vilje, sier Skei Grande.

Hareide legger frem sin kravliste onsdag. Etter det NTB forstår, mener partiet fortsatt at regjeringen uten store problemer bør kunne støtte forslagene om flere lærere for de yngste barna, to barnehageopptak, økt engangsstønad for unge foreldre, økt kontantstøtte og styrket familievern. Også det å unngå kutt i barnetillegget for uføretrygdede er en helt sentral KrF-sak.

Regjeringspartiene skal dessuten ha vært mindre negative til KrFs alternative budsjett, fordi partiets hovedsatsinger i mindre grad er i konflikt med regjeringens egne forslag.

Bil og formue

På flere områder står Venstre og Frp steilt mot hverandre, men Venstre skal nå være villig til å senke bilavgifter i et forsøk på komme Frp i møte. Finanspolitisk talsmann Terje Breivik la på bordet en skisse som senker bilavgiftene med noe nær en halv milliard kroner neste år.

En grønn profil opprettholdes ved at kuttet først og fremst skal komme kjøpere av hybridbiler til gode, forteller kilder til NTB.

Til sammenligning har det blåblå budsjettforslaget kutt i bilavgiftene på til sammen 1,3 milliarder kroner. I tillegg kan Venstre gå med på å ta ned omregistreringsavgiften noe. Etter det NTB forstår, har Venstre dessuten åpnet for å fire noe på kravet om økte avgifter på bensin og diesel.

Venstre skal ifølge VG også ha gjort et forsøk på å komme Høyre i møte ved å åpne for en prosentvis senking av formuesskatten. Den saken har så langt ikke vært tema i budsjettforhandlingene, men forslaget skal ha blitt lagt frem i et av møtene tirsdag.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus