Meny

Budsjettforhandlingene:

Budsjettforhandlingene drar seg til

Bilder: TV 2

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisestemning og mangel på fremdrift førte til at budsjettforhandlingene på Stortinget ble løftet fra finanspolitikerne til de parlamentariske lederne tirsdag.

Alvoret drar seg til når Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide overtar budsjettdragkampen med regjeringspartiene på Stortinget. Det skjer allerede klokken 19 tirsdag kveld.

Finanskomiteens leder og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sier at forhandlingene hadde nådd et kritisk nivå etter en hel uke med stillstand.

– Siden søndag er det ikke lagt én ny krone på bordet, sier han til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande er minst like oppgitt:

– Vi har kastet bort en hel uke. Vi har egentlig ikke hatt noen reelle forhandlinger, sier hun til Dagens Næringsliv.

BAKGRUNN: Oppgitt Venstre-leder: – Vi har kastet bort en hel uke

– Udramatisk

De fire partiene var likevel samstemte på et punkt etter det tolv minutter korte forhandlingsmøtet tirsdag ettermiddag:

– Det er en relativt vanlig prosedyre her på huset at slike forhandlinger på et tidspunkt flyttes opp til parlamentarisk leder-nivå. Det er med andre ord ikke noe krise, og det er ikke noe brudd, sa Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

De tre andre uttrykte seg på omtrent likelydende måter.

Stor avstand

Denne vesle enigheten overskygger likevel ikke det faktum at partiene står svært langt fra hverandre i budsjettforhandlingene, og at det er frustrasjon på begge sider av bordet over det som oppleves som mangel på fremdrift hos motparten.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter bekreftet indirekte overfor NTB Syversens opplysning tirsdag at regjeringspartienes tilbud ikke har økt i antall kroner siden søndag.

– Det betyr ikke at tilbudet ikke er justert. Vi har endret innretningen i flere omganger, sa han.

Les også: Frp-kilde: – Forslagene til miljøavgifter er galskap

Halverer tilbudet

Frustrasjonen i samarbeidspartiene handler ikke bare om det sentrumspartiene opplever som manglende fremdrift, men også om måten å regne på.

– Pengene telles to ganger. Når det hevdes at regjeringspartiene har flyttet på 5-6 milliarder kroner, så oppfatter vi det som under halvparten. Og da er omkampene inkludert, sier en kilde i sentrumsleiren til NTB.

Uenigheten om tellemåten dreier seg enkelt forklart om at dersom 100 millioner i skattelette inndras for å finansiere en økt utgiftspost, så summeres tallflyttingen til 200 millioner kroner i Høyre og Frps øyne.

Venstre og KrF bestrider denne måten å telle på.

Momentum

Som leder av finanskomiteen har Syversen et ansvar overfor Stortinget for å få levert en innstilling fra komiteen hvor også de andre partienes standpunkter er med. Det skal skje en uke før finansdebatten, som er datofestet 27. november.

– Med den stillstanden som har vært i flere dager, så mener jeg det rettferdiggjør å kalle det for en kritisk fase. Derfor var det tvingende nødvendig å få de parlamentariske lederne på banen, for å få en ny dynamikk i forhandlingene og et nytt momentum, sier Syversen.

Tidligere på dagen uttalte hans partileder Knut Arild Hareide at han ikke opplevde å ha dårligst tid av de fire partiene.

Både Venstre og KrF hadde med seg hver sine justerte kravlister overfor regjeringspartiene tirsdag ettermiddag. Det fikk bakspillerne i regjeringspartiene til å gi uttrykk for en viss lettelse.

Les også: Regjeringen beskyldes for talltriks i forhandlinger

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus