– Dette kan stoppe hele boligmarkedet raskere enn vi er klar over

ADVARER. Per Jæger (t. h.) i Boligprodusentenes forening mener garantikrav vil merkes mer og mer i nyboligmarkedet. Her møter han statssekretær Dag Henrik Sandbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ADVARER. Per Jæger (t. h.) i Boligprodusentenes forening mener garantikrav vil merkes mer og mer i nyboligmarkedet. Her møter han statssekretær Dag Henrik Sandbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Justisministeren sitter på «en kreftsvulst», mener boligtopp Per Jæger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, mener det er for tidlig å friskmelde nyboligmarkedet, slik sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analysegjorde i sommer og bekrefter med en ny rapport denne uken.

Jæger ser i den forbindelse en særlig stor utfordring knyttet til garantikrav til utbyggingsprosjekter.

- Justisminister Anders Anundsen sitter på en kreftsvulst, mener han.

Bakgrunn: Skyhøyt salg av nye boliger på Østlandet

- Færre aktører

Kreftsvulsten Jæger viser til ble vedtatt av Stortinget i slutten av 2010. I den såkalte boligoppføringsloven (Bustadoppføringslova) kom det krav om at utbygger må stille fem prosent av de prosjekterte kostnadene til rådighet i fem år etter ferdigstillelse. Før var kravet kun tre prosent to år frem i tid. Poenget med garantisummen er å kunne gi kjøper garanti selv om utbygger går konkurs i garantitiden.

- Konsekvensen er stadig færre aktører inn i markedet. Samtidig får man ikke bygget så mye som ønsket, sier Jæger.

- Dette kan stoppe hele boligmarkedet raskere enn vi er klar over, hevder han.

DN har fredag ikke lykkes å få en kommentar fra statsråden. I en e-post skriver kommunikasjonsenheten i Justis- og beredskapsdepartementet følgende:

- I forbindelse med skjerpingen av garantireglene i juli 2011 forutsatte justiskomiteen på Stortinget at det skulle foreligge en ny vurdering av reglene innen 5 år fra ikrafttredelsen av lovendringene. Justis- og beredskapsdepartementet vil følge opp denne forutsetningen.

Bak fjoråret

Mens Jæger venter på handling, viser han til at Boligprodusentenes Forening i sommer la frem en rapport som viste at nyboligsalget stupte med 20 prosent i første halvår.

Undersøkelsen måler hele nyboligmarkedet. Selv om salget klart har bedret seg etter sommeren, er Jæger i dag forsiktig med å bli altfor optimistisk.

- Vi er fortsatt mellom 10 og 12 prosent bak fjoråret, sier han.

Les også: Byggetillatelsene faller kraftig

- For lite til salgs

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvqaag Bolig mener garantikravene får størst konsekvenser for mindre utbyggere, men understreker at det heller ikke er positivt for dem.

- Vi binder opp kapital som kunne vært brukt til å kjøpe nye tomter og så videre. Vi skjønner at forbruker skal beskyttes, men vi må finne en annen smart måte å gjøre dette på, mener han.

Les også: - Hvem som helst kan «skyte ut» et tall og treffe på det

Kan tjene 20 millioner på skoleoppgaven sin

Amerikansk stat forbyr salg av Tesla

Personvernpolicy