Kronprinsparets fondspenger havnet i tobakksselskap

Penger fra kronprinsparets havnet hos verdens største tobakksselskap da de skulle flyttes fra et fond som investerte i flere gruve- og oljeselskaper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Penger fra kronprinsparets havnet hos verdens største tobakksselskap da de skulle flyttes fra et fond som investerte i flere gruve- og oljeselskaper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Tobakksselskapet Philip Morris er utestengt fra Oljefondets portefølje, men en slump penger fra kronprinsparets humanitære fond ble indirekte plassert i selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år sto 4,5 millioner av fondets penger i et aksjefond hos Nordea som eide aksjer i selskaper som blant annet ble beskyldt for uetisk drift og for å skade miljøet.

Da pengene skulle flyttes, havnet de i et nytt Nordea-fond. Dette eier igjen andeler i et amerikansk fond som investerer i blant annet Philip Morris, skriver E24.

– Hvis våre midler har vært investert i selskap som ikke holder den etiske standarden vi skal ha, er vi de første til å beklage dette, sier daglig leder Solfrid Flateby i Kronprinsparets Fond til VG og E24. Hun sier stiftelsen er «i tett dialog» med Nordea og vurderer ulike tiltak.

Les også: Kronprinsparet: - Spennende å være i Jordan

– Via Nordea og deres investering i aksjefondet Nordea North America er litt over 50.000 kroner av våre midler investert i Philip Morris, noe vi synes er svært beklagelig, skriver Flateby i en epost.

Kronprinsparets humanitære fond er stiftet med utgangspunkt i en folkegave fra regjeringen på 4,5 millioner kroner som kronprinsparet fikk da de giftet seg.

Fem år senere fikk de ytterligere 4,6 millioner som ble plassert i fondet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus