Hard kritikk for håndtering av oligark-lisens

Den russiske oligarken Mikhail Fridman har gjennom oppkjøpet av RWE Dea fått kontroll over sju operatørskap og medeierskap på 33 lisenser på norsk sokkel. Britiske myndigheter ønsker derimot ikke at han skal overta gassfelt på britisk sokkel. Foto: Jurij Kotsjetkov/ NTB scanpix.
Den russiske oligarken Mikhail Fridman har gjennom oppkjøpet av RWE Dea fått kontroll over sju operatørskap og medeierskap på 33 lisenser på norsk sokkel. Britiske myndigheter ønsker derimot ikke at han skal overta gassfelt på britisk sokkel. Foto: Jurij Kotsjetkov/ NTB scanpix.

Oligarken Mikhail Fridman burde ikke fått slippe til på norsk sokkel uten en politisk behandling av saken, mener Ap og KrF. Statsminister Erna Solbergs reaksjon overrasker Sp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er litt overrasket over at Olje- og energidepartementet (OED) ikke har sett at dette er en sak som bør bringes inn til behandling i regjeringen, sier tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp) til NTB.

Stortingsrepresentanten er også overrasket over at statsministeren når hun bli konfrontert med saken, «skyver den tilbake» til departementet.

– Jeg hadde forventet at statsministeren brakte den inn til en behandling i regjeringen, og at regjeringen hadde sett på saken samlet, fremholder Arnstad.

Ikke behandlet politisk

27. juni i år sa OED ja til at selskapet RWE Dea fortsatt kan få eie lisenser på norsk sokkel, selv om det nå kontrolleres av Russlands fjerde rikeste mann, Mikhail Fridman.

Den norske godkjenningen var nødvendig fordi Fridman-selskapet Letter One Group kjøpte RWE Dea 17. mars i år.

– Olje- og energidepartementet (OED) er ansvarlig for godkjenning av operatører på norsk sokkel, og dette spørsmålet har ikke vært politisk behandlet i regjeringen, sier Solberg (H) i en epost til NTB.

– De restriktive tiltakene gjelder virksomhet i Russland og vil ikke være relevant for aktiviteten på norsk sokkel, sier hun.

Les også: Statens oljepenger beregnet til 1.234 milliarder

– Kritikkverdig

Tidligere statssekretær for Ap i Olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen, mener saken burde vært behandlet politisk.

– Når den ikke har blitt det, mener jeg det er kritikkverdig. En politisk behandling burde ha ført til et annet resultat, sier han til NTB.

– Det vi står igjen med nå, er hvordan vi kan komme oss ut av den risikoen dette har skapt. Jeg forventer at statsråden vil se på det og ta noen initiativer, sier Henriksen i Stortingets energi- og miljøkomité.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) svarte onsdag på Henriksens skriftlige spørsmål i Stortinget om saken. Lien slår fast at «departementet samtykket i den indirekte overdragelsen» 27. juni.

– Jeg synes det er litt rart at den vurderingen OED har gjort, ikke har blitt forelagt statsråden, siden situasjonen er som den er, sier Rigmor Andersen Eide (KrF) i energi- og miljøkomiteen.

Les også: Oljeministeren vil tømme norsk sokkel for olje

Kan få lederrolle

Henriksen frykter Norge kan ha satt seg i en vrien situasjon om Fridman havner på sanksjonslisten.

RWE Dea eier 30 prosent av funnet som ble gjort på Alta-prospektet i Barentshavet i forrige uke. Funnet er så lovende at det kan endre hele bildet for oljeutvinning i Barentshavet.

– Vi kan oppleve at RWE Dea og operatøren Lundin gjør så store funn at de vil kunne få en lederrolle i å utvikle ny oljeinfrastruktur i Barentshavet. Hvis Fridman eller RWE Dea står på sanksjonslisten, er det en fare for en veldig viktig strategisk utvikling av en del av norsk sokkel. Dette er i høyeste grad et politisk spørsmål man i alle fall må vurdere, sier Henriksen.

Petoro burde gå inn

Henriksen tror embetsverket kun vurderte RWE Deas søknad ut fra kapitalbasen og kompetansen i selskapet.

– Det ville ikke vært urimelig at Petoro, altså SDØE, gikk inn og tok RWE Deas eierandel i den strategisk viktige lisensen, sier han.

SDØE, Statens direkte økonomiske engasjement, er en ordning som ble etablert for snart 30 år siden for forvaltning av norsk statlig engasjement i petroleumssektoren.

Fridmans oppkjøp av RWE Dea var politisk betent i Tyskland da det ble kunngjort i mars. Samtidig er britiske myndigheter ikke innstilt på å la Fridman få kontroll over fem gassfelt på britisk sokkel.

Personvernpolicy