Søketjenesten Adam søker i skattelistene for deg

SKATTESØK: Søketjenesten Adam tilbyr skattesøk via SMS til 45 kroner per søk. Men de har glemt å informere om pris i SMS-markedsføringen. Foto: Berit B. Njarga
SKATTESØK: Søketjenesten Adam tilbyr skattesøk via SMS til 45 kroner per søk. Men de har glemt å informere om pris i SMS-markedsføringen. Foto: Berit B. Njarga
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er et søk i naboens inntekt verdt 45 kroner?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattelistene for 2013 ble lagt ut forrige uke, og nytt i år er at du ikke lenger kan søke etter naboens, kollegaens eller sjefens inntekt anonymt. Personen du søker opp, får nemlig info i form av navn, fødselsår og bosted om hvem som har søkt på vedkommende.

Dette har enkelte bedrifter sett potensiale i, ved at de tilbyr å søke i skattelistene for deg.

Deriblant søketjenesten Adam, som tilbyr skattesøk via deres SMS-tjeneste. - Dette er en tjeneste vi har hatt i to år, men den har blitt ekstra aktuell i år, forteller daglig leder, Hans-Martin Martinussen til Dinside. Martinussen forteller videre at tjenesten er et resultat av at søk i skattelistene er blitt stadig innskrenket de siste årene.

Les også når du kan kreve å få vite hva kollegene dine tjener

Problematisk tjeneste?

STRENGERE? Michael Tetzschner i Høyre mener tjenester som Adams skattesøk kan føre til ytterligere innskrenkinger i tilgangen til skattelistene. Foto: StortingetSTRENGERE? Michael Tetzschner i Høyre mener tjenester som Adams skattesøk kan føre til ytterligere innskrenkinger i tilgangen til skattelistene. Foto: Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du sender SMS med kodenavn skattesøk til Adam, er det en av deres ansatte som søker i skattelistene for deg, og sender deg informasjonen tilbake på SMS.

– Med tanke på at regelverket er innskrenket for å begrense tilgangen til skattelistene, kan ikke denne tjenesten være problematisk?

– Jeg ser ikke noe problematisk ved dette, og våre ansatte får selv velge om de vil gjennomføre søkene for en ekstra inntekt, sier Martinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martinussen hevder at skattesøktjenesten er fullt lovlig etter gjeldende regler for skatteopplysninger, og at de forholder seg slavisk til de retningslinjer som er gitt i lovverket, ved at de ikke blander skatteopplysninger og sosiale fakta.

– Dessuten er skattesøktjenesten et tillegg til våre vanlige tjenester, som i hovedsak er innen underholdning og opplysning, sier Martinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer ytterlige innskrenkninger

Både Høyre og FrP har jobbet for å gjøre skattelistene mindre tilgjengelige de siste årene, noe de blant annet hadde med i sin politiske plattform før regjeringssamarbeidet tok til.

Høyres Michael Tetzschner, som tidligere satt i personvernkommisjonen hvor blant annet søk i skattelistene ble diskutert, har vært en forkjemper for en redusert tilgang til søk i skattelistene.

Han sier til Dinside at hvis slike tjenester, som i dette tilfellet Adams skattesøk via sms, blir måten å omgå de nye reglene på, må man vurdere om det bør gjennomføres ytterligere tiltak.

– En mulighet er å vurdere å legge oss på linje med våre naboland, hvor det kun er den enkelte person som har tilgang til egne tall, i tillegg til offentlige myndigheter, sier Tetzschner. Han viser her til de som har en saklig begrunnelse for å søke i tallene, eksempelvis for å gjennomføre tilsyn eller kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PRISINFO? Hvert skattesøk koster 45 kroner. Illustrasjon: DinSide.noPRISINFO? Hvert skattesøk koster 45 kroner. Illustrasjon: DinSide.no

Må informere om pris

Et skattesøk gjort av Adam koster 45 kroner per søk, noe de ikke informerer om i markedsføring av tjenesten på sms, som i bildet til høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge seniorkonsulent Tord Kopreitan i Forbrukerombudet, skal SMS-en etter deres oppfatning opplyse om pris for tjenesten.

Han viser til at det i markedsføring av fellesfakturerte tjenester, deriblant annonser i SMS, skal komme frem pris på tjenesten, som skal angis per mottatte melding. - Dette høres ut som en glipp fra vår side.

Hvis det bryter med forskriftene skal vi selvsagt rette opp i dette, sier Martinussen, og legger til at man får fullstendig prisinformasjon via Adams Facebooksider, på nettsidene deres og gratis tilsendt ved å be om prisopplysninger via SMS.

Les også: Dette betyr tallene i skattelistene