– Gjemmer tyvgods i barnevogner

Mange stjeler i dagligvarebutikkene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Mange stjeler i dagligvarebutikkene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Butikktyver er dagligvarenæringens største trussel, ifølge svinnekspert. Her er Rema 1000-sjefens skrekkhistorier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sist gang vi tok en butikktyv på fersken var så sent som i går, sier Aqeel Babar (31). Han er butikksjef i Rema 1000 på Grønland, i et av Oslos mest belastede områder.

Han er ikke overrasket over tallene fra sikkerhetsselskapet Infrateks butikktyveriundersøkelse.

Resultatene fra undersøkelsen finner du her: Norske butikksjefer på tyveritoppen

Undersøkelsen viser at norske butikktyver har stjålet for omtrent tre milliarder kroner det siste året. Det utgjør et gjennomsnitt på 250 millioner kroner i måneden

Måtte tilkalle poltitet

– Butikktyveri er et stort problem her. Butikktyver kommer i alle typer og fasonger, det er alt fra mødre som gjemmer varer i barnevognen til dresskledde menn på vei til jobb, sier han.

Babar forteller om vanskelige situasjoner knyttet til foreldre som bruker barna sine for å skjule tyverier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi måtte tilkalle politiet da en gravid kvinne ble hysterisk og anklaget oss for å ha mishandlet barnet hennes. Hun hadde gjemt en rekke varer i barnevognen til barnet sitt, og dette oppdaget vi. Det er ikke lett når sånt skjer, men alt blir jo tatt opp på video her, så da vi tilkalte politiet tok det ikke lang tid før de skjønte at anklagene hennes var grunnløse, sier han.

– Forventer det ikke

Babar opplyser at slike tyverier er de aller vanskeligste å oppdage. Han viser DN rundt i Rema 1000-butikken han har vært leder for i et og et halvt år.

– Man forventer ikke at en gravid, voksen dame skal komme inn i butikken og bryte loven, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge butikksjefen stjeles det mye alkohol og kjøtt, de dyre varene. Et gjennomsnittlig butikktyveri i Norge er verdt 495 kroner, og det er oftest menn som står bak, ifølge Infrateks undersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Loppet for 30.000

På kjøleskapet på bakrommet i Rema 1000-butikken henger det et titalls bilder av tyver de ansatte må være på utkikk etter. Men det er ikke bare butikktyver som begår lovbrudd i norske butikker:

Det nordiske butikkmarkedet markedet har ifølge undersøkelsen fått et økende innslag av organisert kriminalitet. I fjorårets undersøkelse kom det frem at 25 prosent av virksomhetene hadde opplevd å bli offer for økonomisk kriminalitet. I årets undersøkelse var det tallet økt til 30 prosent.

– De var ikke lenge siden vi hadde politiet på besøk her, forteller Babar. En eldre kvinne hadde blitt offer for korttyveri og blitt loppet for 30.000 kroner.

– De var en gjeng rumenere som hadde fulgt etter henne i butikken. En av mennene så over skuldrene hennes da hun tastet inn koden, og stjal senere kortet hennes. Han gikk så inn i butikken, kjøpte en vinflaske, og tok samtidig ut 1.500 kroner. Like etter kom en av hand medsammensvorne inn og gjorde det samme, sier butikksjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han oppdaget saken ble politiet umiddelbart varslet. De fleste sakene løser han likevel ved hjelp av overvåkning, innleid sikkerhet og samarbeid med nærliggende butikker.

– Attraktivt å stjele i Norge

Norske butikker investerte over 1,1 milliarder kroner på å sike seg mot svinn og tyveri det siste året. Norge er for øvrig det landet i Norden som investerer mest i sikkerhet og tar flest butikktyver i forhold til innbyggertall. I det siste året ble over 42.000 butikktyver tatt i Norge, langt høyere enn for eksempel i Danmark, der det ble det tatt 26.000 butikktyver i samme periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordisk direktør i Infratek, Roy Tuhus, har jobbet i sikkerhetsbransjen siden 1989. Han er klar på hva som er den største trusselen mot norske butikker: uærlige kunder.

– Strafferammen for småtyverier av denne typen er svært små i Norge. I tillegg sliter også butikker, særlig utenfor Østlandet, med at politiet har for få ressurser til å følge opp sakene, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han trekker også frem det voksende problemet med organisert kriminalitet i Norge.

– Det er attraktivt komme til Norge for utenlandske kriminelle. De er gjerne gjenger fra den tidligere Øst-Europa; som Russland, Romania og Albania som gjennomfører koordinerte tyverier i Norge. Alle pengene de tjener forsvinner som regel ut til bakmenn i utlandet, sier Tuhus.

Les også på DN.no:

Statoil vant lisens i Algerie

– Nullstreken er ofte en milepæl

Norges Bank må selge unna utenlandsk valuta