Du taper pensjon på å jobbe midlertidig

PENSJONSTAP?: Jobber du for en privat arbeidsgiver i mindre enn ett år, mister du din opptjente pensjon fra denne arbeidsgiveren. (Foto: BERIT B. NJARGA)
PENSJONSTAP?: Jobber du for en privat arbeidsgiver i mindre enn ett år, mister du din opptjente pensjon fra denne arbeidsgiveren. (Foto: BERIT B. NJARGA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det kan tilsvare over 100.000 kroner, som du aldri får.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har sendt forslag om ny arbeidsmiljølov på høring, hvor høringsfristen gikk ut 25. september. Et av forslagene regjeringen går inn for, er å åpne for mer midlertidig arbeid, noe som møter motbør fra flere hold, deriblant Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS).

- YS er sterkt imot midlertidig ansettelse i stillinger der arbeidsbehovet er permanent. Vi kan på ingen måte støtte forslaget til lovendring som Robert Erikson har lagt frem, sier YS-leder Jorunn Berland i en pressemelding.

I deres høringssvar viser de blant annet til at midlertidig ansatte ikke får med seg opptjente pensjonsrettigheter dersom ansettelsen varer under ett år.

Men hvor mye utgjør flere korte ansettelsesår egentlig i tapt pensjon? Det kan være snakk om ganske mange tusen kroner.

Tallene du bør merke deg når du bytter jobb

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mye går du glipp av

Er man ansatt i privat sektor har man en tjenestepensjon, som kommer i tillegg til pensjon fra folketrygden. Tjenestepensjonen får du enten i form av ytelsespensjon eller innskuddspensjon.

Men om man jobber i mindre enn ett år, får man ikke med seg pengene som arbeidsgiver har betalt inn til pensjonsordningen på dine vegne.

Med hjelp fra Storebrand har vi funnet ut hvor mye man faktisk taper i pensjon, om man er 30 år, har 350.000 kroner i årslønn og bare er ansatt i en bedrift i ni måneder.

Uansett om man har minimumsordningen, hvor arbeidsgiver setter av to prosent, eller maksimumssatsen på syv prosent, er det snakk om en del penger, viser vårt regnestykke, hvor det er tatt utgangspunkt i innskuddspensjon:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Ni måneders oppsparte pensjonsmidler med sparesats på to prosent: 3.900 kroner
  • Ni måneders oppsparte pensjonsmidler med sparesats på syv prosent: 13.700 kroner

Kanskje enda viktigere er hva dette beløpet ville utgjort totalt i utbetalt pensjon over en tiårsperiode, når den samme personen går av ved 67 år? Vi har her forutsatt en årlig avkastning på seks prosent og har ikke tatt hensyn til inflasjon:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • 33.892 kroner i tapt pensjon til utbetaling
  • 118.622 kroner i tapt pensjon til utbetaling

Midlertidig ansatt i staten?

Det er først og fremst for midlertidig ansatte i privat sektor at mange korte engasjementer kan gå utover pensjonen, slik vi har vist i regnestykket over.

For ansatte i staten gjelder egne regler.

Der må du ha vært ansatt i minimum tre år for å få med deg opptjente pensjonsrettigheter. Men - her er det samlet arbeidstid som gjelder.

Det betyr at om du først har jobbet 1,5 år i en statlig jobb, og senere i livet jobber på en annen offentlig arbeidsplass i 1,5 år, teller disse arbeidsforholdene samlet.

Så mye utgjør pensjonen fra staten

Denne pensjonen får alle

Det alle vil få med seg, uansett varighet på arbeidsforholdet, er opptjening i folketrygden.

- Her settes 18,1 prosent av inntekten av på din personlige pensjonskonto i NAV, forteller Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand til Dinside.

I praksis betyr dette at for hver tusenlapp du tjener, setter staten av 181 kroner til din fremtidige pensjon. Og det gjelder allerede fra du fyller 13 år.

Dette koster deltidsjobben deg i kroner og øre