Meny

Ny euroseddel er blitt «bedre»

NY EUROSEDDEL: 10-euroseddelen har blitt ny, og har flere nye sikkerhetsegenskaper. (Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken))

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye 10-euroseddelen skal være vanskeligere å forfalske, og lettere å kontrollere.

23. september ble de nye 10-eurosedlene satt i omløp.

- Det er essensielt at alle som bruker eurosedler kan fortsette å gjøre det med den største tillit. Det er bakgrunnen til hvorfor vi introduserer Europa-serien, sa Yves Mersch i styret i Den europeiske sentralbanken.

Du kan se hvordan den nye seddelen ser ut nedenfor, men det er altså de nye sikkerhetsforbedringene som er det viktigste.

Les også: Norske penger skjuler mange hemmeligheter: Dette betyr myntene og sedlene dine

Enda tryggere

Den nye seddelen er den andre seddelen i det de kaller Europaserien, og har flere nye sikkerhetsdetaljer, i likhet med den tidligere lanserte 5-euroseddelen.

«Føl, se og vipp» er oppfordringen til forbrukerne.

Her er det som er nytt, og som hjelper deg til å kontrollere seddelen:

Saken fortsetter under bildet Ny og gammel 10-euroseddel. Ny til venstre, gammel til høyre. Tallene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken) Ny og gammel 10-euroseddel. Ny til venstre, gammel til høyre. Tallene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken)

Føl: Kjenn på seddelen. Den skal kjennes stiv og fast. I tillegg kjennes hovedbildet, bokstavene og det store valørtallet tykkere. Nytt på de nye sedlene er at det er opphøyde linjer på høyre og venstre kant av seddelen.

Se: Se på seddelen mot lyset, da skal det komme fram et svakt bilde som viser valøren, samt et vindu. Nytt: Vannmerket er et portrett av Europa.

Se: Se på seddelen mot lyset. Sikkerhetstråden vises som en mørk linje, og valøren kan synes i små, hvite bokstaver. Nytt: Man kan se euro-symbolet € i sikkerhetstråden.

Vipp: Vipp på seddelen. Den sølvfargede remsen til høyre viser valøren og €-symbolet. Nytt: Vannmerke med portrett av Europa samt et vindu kommer frem. Tall lengst nede til venstre veksler i farge fra smaragdgrønt til mørkeblått når du vipper på seddelen.

Les også: Ta ut reisevaluta på rett sted

Saken fortsetter under bildet Ny 10-euroseddel. De markerte områdene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken) Ny 10-euroseddel. De markerte områdene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken)

Tillit og slitestyrke

Det finnes over 15 milliarder eurosedler i omløp. Oppgraderingen av sedler er viktig for å gjøre dem enda sikrere mot forfalsking - som igjen handler om forbrukernes tillit til sedlene som betalingsmiddel.

Det handler imidlertid også om pengenes slitestyrke, altså hvor lenge sedlene kan være i bruk i omløp før de blir for slitte og må erstattes.

Sedlene i Europaserien kommer til å lanseres stegvis, med de laveste valørene først. Etter 10-euroseddelen kommer 20-euroseddelen. Dato for lanseringen er ennå ikke fastsatt. Deretter følger €50, €100, €200 og €500.

De nye og gamle 10-eurosedlene vil være i sirkulasjon parallelt, til de gamle er «brukt opp». Det vil bli en gradvis utfasing av de gamle 10-eurosedlene, og datoen fra når de gamle ikke lenger vil være gyldige, vil bli annonsert i god tid.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus