Ny euroseddel er blitt «bedre»

NY EUROSEDDEL: 10-euroseddelen har blitt ny, og har flere nye sikkerhetsegenskaper. (Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken))
NY EUROSEDDEL: 10-euroseddelen har blitt ny, og har flere nye sikkerhetsegenskaper. (Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken))

Den nye 10-euroseddelen skal være vanskeligere å forfalske, og lettere å kontrollere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. september ble de nye 10-eurosedlene satt i omløp.

- Det er essensielt at alle som bruker eurosedler kan fortsette å gjøre det med den største tillit. Det er bakgrunnen til hvorfor vi introduserer Europa-serien, sa Yves Mersch i styret i Den europeiske sentralbanken.

Du kan se hvordan den nye seddelen ser ut nedenfor, men det er altså de nye sikkerhetsforbedringene som er det viktigste.

Les også: Norske penger skjuler mange hemmeligheter: Dette betyr myntene og sedlene dine

Enda tryggere

Den nye seddelen er den andre seddelen i det de kaller Europaserien, og har flere nye sikkerhetsdetaljer, i likhet med den tidligere lanserte 5-euroseddelen.

«Føl, se og vipp» er oppfordringen til forbrukerne.

Her er det som er nytt, og som hjelper deg til å kontrollere seddelen:

Saken fortsetter under bildet Ny og gammel 10-euroseddel. Ny til venstre, gammel til høyre. Tallene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken) Ny og gammel 10-euroseddel. Ny til venstre, gammel til høyre. Tallene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken)

Føl: Kjenn på seddelen. Den skal kjennes stiv og fast. I tillegg kjennes hovedbildet, bokstavene og det store valørtallet tykkere. Nytt på de nye sedlene er at det er opphøyde linjer på høyre og venstre kant av seddelen.

Se: Se på seddelen mot lyset, da skal det komme fram et svakt bilde som viser valøren, samt et vindu. Nytt: Vannmerket er et portrett av Europa.

Se: Se på seddelen mot lyset. Sikkerhetstråden vises som en mørk linje, og valøren kan synes i små, hvite bokstaver. Nytt: Man kan se euro-symbolet € i sikkerhetstråden.

Vipp: Vipp på seddelen. Den sølvfargede remsen til høyre viser valøren og €-symbolet. Nytt: Vannmerke med portrett av Europa samt et vindu kommer frem. Tall lengst nede til venstre veksler i farge fra smaragdgrønt til mørkeblått når du vipper på seddelen.

Les også: Ta ut reisevaluta på rett sted

Saken fortsetter under bildet Ny 10-euroseddel. De markerte områdene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken) Ny 10-euroseddel. De markerte områdene refererer til de nye sikkerhetspunktene. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken)

Tillit og slitestyrke

Det finnes over 15 milliarder eurosedler i omløp. Oppgraderingen av sedler er viktig for å gjøre dem enda sikrere mot forfalsking - som igjen handler om forbrukernes tillit til sedlene som betalingsmiddel.

Det handler imidlertid også om pengenes slitestyrke, altså hvor lenge sedlene kan være i bruk i omløp før de blir for slitte og må erstattes.

Sedlene i Europaserien kommer til å lanseres stegvis, med de laveste valørene først. Etter 10-euroseddelen kommer 20-euroseddelen. Dato for lanseringen er ennå ikke fastsatt. Deretter følger €50, €100, €200 og €500.

De nye og gamle 10-eurosedlene vil være i sirkulasjon parallelt, til de gamle er «brukt opp». Det vil bli en gradvis utfasing av de gamle 10-eurosedlene, og datoen fra når de gamle ikke lenger vil være gyldige, vil bli annonsert i god tid.

Personvernpolicy