Meny

OVERTID I OLJEINDUSTRIEN

Offshorearbeidere føler seg mobbet av norsk olje og gass

Flere har reageret på at Norsk olje og gass setter søkelyset på overtidsbetalingene i Nordsjøen. Mange offshorearbeidere føler seg mobbet.
Flere har reageret på at Norsk olje og gass setter søkelyset på overtidsbetalingene i Nordsjøen. Mange offshorearbeidere føler seg mobbet.

– Man er jo i et slags frivillig «fengsel» der ute i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken at offshorearbeidere med 2-4-ordning som blir beordret til å jobbe overtid i gjennomsnitt har en overtids- og ventebetaling på til sammen 11.766 kroner i døgnet, eller 82.362 kroner i uken.

Engasjementet rundt saken har vært stort. Flere mener bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som sitter med tallene, opererer med for høy gjennomsnittslønn (650.000 kroner) i sine beregninger.

Statoil-ansatte Jorunn Birkeland og Kåre Flokenes i Nitos sokkelutvalg i Statoil er to av dem som synes fremstillingen er altfor snever.

Gjelder ikke alle

– Det er langt fra alle som har de lønningene og avtalene Norsk olje og gass viser til. Spriket er stort mellom ulike grupper. Ventetid i forbindelse med overtid betales for eksempel med et engangsbeløp på 1050 kroner per natt for operatøransatte ingeniører, ikke med ordinær timelønn slik operatøransatt tariffert personell har, sier Flokenes.

– Uttalelsen om at man har betalt for å sove er billig hets fra Norsk olje og gass. Det vitner om svært lav forståelse for hva det vil si å jobbe fast offshore. Man bagatelliserer at en sokkelansatt jobber 12 timer hver dag i 14 dager, lørdager og søndager inkludert, altså 168 timer på et ordinært skift. Ekstra overtidsdager offshore ut over 14 dager er egentlig en stor utfordring fordi man lett kan strekke seg ut over det som er helsemessig forsvarlig. Arbeidsmiljøloven er tøyet maksimalt med de unntakene for arbeidstid som er laget for sokkelen, sier han.

– Hvis man må jobbe ekstra dager ut over 14 dager fortsetter man å jobbe videre med samme intensitet i inn til syv døgn, altså 84 timer. Man er også bakvakt i ventetiden og kan kalles ut når som helst på døgnet. Man eier ikke sin egen natt om bord på en plattform, og er det da virkelig så urimelig at man skal kompenseres for dette, spør Birkeland retorisk.

Les også: Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning

Uenig

Norsk olje og gass mener på sin side at tallene er helt rimelige.

– Vi snakker om gjennomsnittslønn for de ansatte i oljeselskapene som arbeider offshore. Vi er fullt klar over at det er grupper offshoreansatte som har andre lønnsnivå og ordninger for arbeidstid. Når vi snakker om en gjennomsnittslønn på 650.000 kroner er dette grunnlønn og sokkelkompensasjon, sier Eli Ane Nedreskår, informasjonssjef for arbeidsliv og kompetanse.

– En rekke tillegg og overtidsbetaling har vi da utelatt siden det ikke var relevant for hvordan man regner ut overtid og ventetid når man må stå utover den avtalte arbeidsperioden på 14 dager. Men når man ser på det som faktisk står som skattbar inntekt på selvangivelsen er det betydelig høyere enn 650.000 kroner i snitt, sier hun.

Les også: Hadde 514 timer overtid, fikk ikke avspasere

Lang ansiennitet

– Jo mer ansiennitet man har, desto høyere lønn får man på denne tariffavtalen. Mange av de ansatte i oljeselskapene har lang ansiennitet. En rapport fra Iris viser at godt over halvparten av de offshoreansatte i oljeselskapene er over 45 år. De fleste starter som lærlinger i 18 års-alderen. Det betyr at de har ti eller elleve års ansiennitet når de runder 30 år. Det er med andre ord godt mulig at over halvparten av denne gruppen har 25 års ansiennitet eller mer, noe som selvsagt plasserer dem i den øverste delen av lønnsskalaen, sier Nedreskår videre.

Skeptiske til overtidsbruken

Birkeland og Flokenes i Nitos sokkelutvalg mener ikke bare lønnsfremstillingen er feil, de oppfordrer oljeselskapene til å se på sin egen praksis for å få ned overtidsbruken.

– Vi er som fagforening skeptisk til at selskapene gjør seg så avhengig av overtid. Vi jobber for skikkelig grunnlønn og at det er det folk skal forholde seg til. Vi er ikke spesielt interessert i at folk må jobbe ekstremt mye overtid og kanskje blir delvis avhengig av dette økonomisk. Vi ser heller at selskapene tar ansvar, sikrer en robust bemanning og ansetter flere, sier Flokenes.

– Norsk olje og gass er dobbeltmoralsk når det gjelder overtid. Oljeselskapene tjener grovt på den fleksibiliteten bruk av overtid gir framfor å ha en mer robust bemanning, sier Birkeland.

Les også: Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året

Eli Ane Nedreskår i Norsk olje og gass. Foto: Norsk olje og gass

Mener overtidsbruken er fornuftig

Nedreskår i Norsk olje og gass sier på sin side at overtidsbruken er rimelig.

– Heldigvis for både de ansatte og de som betaler lønnen deres er det ikke så ofte det er aktuelt å bli igjen offshore etter en 14-dagers periode ute i havet. Dette inntreffer dersom helikopteret ikke kan frakte de ansatte til land, for eksempel på grunn av værforhold som tåke eller at en som er på land blir syk og ikke er i stand til å dra på jobb, sier hun.

– Overtidstimene begynner også å telle når de ansatte deltar på kurs, for eksempel for å lære å manøvrere ny teknologi eller ved innføring av nye rutiner knyttet til arbeidet. Disse kursene er oftest på land, og må derfor gjennomføres i friperiodene. Det er helt nødvendig og sunt at man med jevne mellomrom deltar på kurs for å opprettholde kompetansen, men det koster altså bedriftene overtidstimer. Utover dette har jeg inntrykk av at operatørene er opptatt av å holde overtidsbruken på et fornuftig nivå, sier Nedreskår.

– Likevel, med et årstimeverk på 1460 må de opp i nesten 500 timer ekstra for å matche et vanlig årsverk på land, påpeker hun.

Eier ikke sin egen natt

Birkeland og Flokenes føler at kritikken fra bransjeorganisasjonen minner om mobbing.

– Jeg har jobbet offshore siden 1986, og kan si at det er en spesiell livsform. Det er mye sosial avskjæring på grunn av det, og man går glipp av ting i privatlivet både når det gjelder det familiære og det sosiale. Man er veldig intenst på jobb når man er der, og så kommer man ut i et sosialt tomrom når man er ferdig, sier Birkeland.

Et frivillig «fengsel»

– Det er selvsagt mange fordeler med offshoreturnus, men også helt spesielle utfordringer som man må ha opplevd for å forstå. Det er en del spesielle typer belastninger som noen er mer følsomme for enn andre, som lange dager i konstant støy og isolasjon fra familien. Det ser vi tillitsvalgte, vi møter dem som får problemer. Jeg har opplevd at kollegaer ikke har kommet seg til land på grunn av dårlig vær når det har vært tragedier hjemme, sier hun.

– Man er jo i et slags frivillig «fengsel» der ute i havet. Slik har livet på sjøen alltid vært. Dagens arbeidsavtaler er mye bedre enn tidligere og bedre for sokkelansatte enn for sjøfolk, men det er overhodet ikke grunnlag til å mobbe sokkelansatte for helt legitime kompensasjoner for pålagt overtid, sier hun.

Les også:

Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

– Oljearbeiderne jobber overtid tilsvarende 2000 mann

Så mye overtid jobber ingeniører


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:37 Bolsonaro mener Macron har en «kolonistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Siste nytt
01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:37VerdenBolsonaro mener Macron har en «kolonistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus