OVERTID I OLJEINDUSTRIEN

Offshorearbeidere føler seg mobbet av norsk olje og gass

Flere har reageret på at Norsk olje og gass setter søkelyset på overtidsbetalingene i Nordsjøen. Mange offshorearbeidere føler seg mobbet.
Flere har reageret på at Norsk olje og gass setter søkelyset på overtidsbetalingene i Nordsjøen. Mange offshorearbeidere føler seg mobbet.

– Man er jo i et slags frivillig «fengsel» der ute i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken at offshorearbeidere med 2-4-ordning som blir beordret til å jobbe overtid i gjennomsnitt har en overtids- og ventebetaling på til sammen 11.766 kroner i døgnet, eller 82.362 kroner i uken.

Engasjementet rundt saken har vært stort. Flere mener bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som sitter med tallene, opererer med for høy gjennomsnittslønn (650.000 kroner) i sine beregninger.

Statoil-ansatte Jorunn Birkeland og Kåre Flokenes i Nitos sokkelutvalg i Statoil er to av dem som synes fremstillingen er altfor snever.

Gjelder ikke alle

– Det er langt fra alle som har de lønningene og avtalene Norsk olje og gass viser til. Spriket er stort mellom ulike grupper. Ventetid i forbindelse med overtid betales for eksempel med et engangsbeløp på 1050 kroner per natt for operatøransatte ingeniører, ikke med ordinær timelønn slik operatøransatt tariffert personell har, sier Flokenes.

– Uttalelsen om at man har betalt for å sove er billig hets fra Norsk olje og gass. Det vitner om svært lav forståelse for hva det vil si å jobbe fast offshore. Man bagatelliserer at en sokkelansatt jobber 12 timer hver dag i 14 dager, lørdager og søndager inkludert, altså 168 timer på et ordinært skift. Ekstra overtidsdager offshore ut over 14 dager er egentlig en stor utfordring fordi man lett kan strekke seg ut over det som er helsemessig forsvarlig. Arbeidsmiljøloven er tøyet maksimalt med de unntakene for arbeidstid som er laget for sokkelen, sier han.

– Hvis man må jobbe ekstra dager ut over 14 dager fortsetter man å jobbe videre med samme intensitet i inn til syv døgn, altså 84 timer. Man er også bakvakt i ventetiden og kan kalles ut når som helst på døgnet. Man eier ikke sin egen natt om bord på en plattform, og er det da virkelig så urimelig at man skal kompenseres for dette, spør Birkeland retorisk.

Les også: Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning

Uenig

Norsk olje og gass mener på sin side at tallene er helt rimelige.

– Vi snakker om gjennomsnittslønn for de ansatte i oljeselskapene som arbeider offshore. Vi er fullt klar over at det er grupper offshoreansatte som har andre lønnsnivå og ordninger for arbeidstid. Når vi snakker om en gjennomsnittslønn på 650.000 kroner er dette grunnlønn og sokkelkompensasjon, sier Eli Ane Nedreskår, informasjonssjef for arbeidsliv og kompetanse.

– En rekke tillegg og overtidsbetaling har vi da utelatt siden det ikke var relevant for hvordan man regner ut overtid og ventetid når man må stå utover den avtalte arbeidsperioden på 14 dager. Men når man ser på det som faktisk står som skattbar inntekt på selvangivelsen er det betydelig høyere enn 650.000 kroner i snitt, sier hun.

Les også: Hadde 514 timer overtid, fikk ikke avspasere

Lang ansiennitet

– Jo mer ansiennitet man har, desto høyere lønn får man på denne tariffavtalen. Mange av de ansatte i oljeselskapene har lang ansiennitet. En rapport fra Iris viser at godt over halvparten av de offshoreansatte i oljeselskapene er over 45 år. De fleste starter som lærlinger i 18 års-alderen. Det betyr at de har ti eller elleve års ansiennitet når de runder 30 år. Det er med andre ord godt mulig at over halvparten av denne gruppen har 25 års ansiennitet eller mer, noe som selvsagt plasserer dem i den øverste delen av lønnsskalaen, sier Nedreskår videre.

Skeptiske til overtidsbruken

Birkeland og Flokenes i Nitos sokkelutvalg mener ikke bare lønnsfremstillingen er feil, de oppfordrer oljeselskapene til å se på sin egen praksis for å få ned overtidsbruken.

– Vi er som fagforening skeptisk til at selskapene gjør seg så avhengig av overtid. Vi jobber for skikkelig grunnlønn og at det er det folk skal forholde seg til. Vi er ikke spesielt interessert i at folk må jobbe ekstremt mye overtid og kanskje blir delvis avhengig av dette økonomisk. Vi ser heller at selskapene tar ansvar, sikrer en robust bemanning og ansetter flere, sier Flokenes.

– Norsk olje og gass er dobbeltmoralsk når det gjelder overtid. Oljeselskapene tjener grovt på den fleksibiliteten bruk av overtid gir framfor å ha en mer robust bemanning, sier Birkeland.

Les også: Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året

Eli Ane Nedreskår i Norsk olje og gass. Foto: Norsk olje og gass

Mener overtidsbruken er fornuftig

Nedreskår i Norsk olje og gass sier på sin side at overtidsbruken er rimelig.

– Heldigvis for både de ansatte og de som betaler lønnen deres er det ikke så ofte det er aktuelt å bli igjen offshore etter en 14-dagers periode ute i havet. Dette inntreffer dersom helikopteret ikke kan frakte de ansatte til land, for eksempel på grunn av værforhold som tåke eller at en som er på land blir syk og ikke er i stand til å dra på jobb, sier hun.

– Overtidstimene begynner også å telle når de ansatte deltar på kurs, for eksempel for å lære å manøvrere ny teknologi eller ved innføring av nye rutiner knyttet til arbeidet. Disse kursene er oftest på land, og må derfor gjennomføres i friperiodene. Det er helt nødvendig og sunt at man med jevne mellomrom deltar på kurs for å opprettholde kompetansen, men det koster altså bedriftene overtidstimer. Utover dette har jeg inntrykk av at operatørene er opptatt av å holde overtidsbruken på et fornuftig nivå, sier Nedreskår.

– Likevel, med et årstimeverk på 1460 må de opp i nesten 500 timer ekstra for å matche et vanlig årsverk på land, påpeker hun.

Eier ikke sin egen natt

Birkeland og Flokenes føler at kritikken fra bransjeorganisasjonen minner om mobbing.

– Jeg har jobbet offshore siden 1986, og kan si at det er en spesiell livsform. Det er mye sosial avskjæring på grunn av det, og man går glipp av ting i privatlivet både når det gjelder det familiære og det sosiale. Man er veldig intenst på jobb når man er der, og så kommer man ut i et sosialt tomrom når man er ferdig, sier Birkeland.

Et frivillig «fengsel»

– Det er selvsagt mange fordeler med offshoreturnus, men også helt spesielle utfordringer som man må ha opplevd for å forstå. Det er en del spesielle typer belastninger som noen er mer følsomme for enn andre, som lange dager i konstant støy og isolasjon fra familien. Det ser vi tillitsvalgte, vi møter dem som får problemer. Jeg har opplevd at kollegaer ikke har kommet seg til land på grunn av dårlig vær når det har vært tragedier hjemme, sier hun.

– Man er jo i et slags frivillig «fengsel» der ute i havet. Slik har livet på sjøen alltid vært. Dagens arbeidsavtaler er mye bedre enn tidligere og bedre for sokkelansatte enn for sjøfolk, men det er overhodet ikke grunnlag til å mobbe sokkelansatte for helt legitime kompensasjoner for pålagt overtid, sier hun.

Les også:

Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

– Oljearbeiderne jobber overtid tilsvarende 2000 mann

Så mye overtid jobber ingeniører


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Mann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen
Siste nytt
05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeMann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus