Meny

Oljefondssjefen handler Norwegian-aksjer privat

Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, handlet Norwegian-aksjer for 600.000 kroner privat. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad (51), handler aksjer privat og har kjøpt Norwegian-aksjer for over 600.000 kroner. – Problematisk, mener flere korrupsjonseksperter.

Slyngstad leder et av verdens største statlige investeringsfond – Statens Pensjonsfond utland (SPU), også kalt Oljefondet. Fondet investerer kun i utlandet og har kjøpt aksjer i flyselskaper som SAS og Ryanair. Men samtidig som Slyngstad leder fondet, har han selv eierinteresser i et annet flyselskap.

Norwegian

Ifølge NRK er flyselskapet Norwegian ett av selskapene Oljefond-sjefen har investert i. Her har Slyngstad over 600.000 av sine private sparekroner.

– En sjef for Oljefondet bør ha en holdning som innebærer at han ikke driver aksjehandel privat, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk til NRK.

– Slyngstads private aksjehandel vekker mistanke om at han kan tjene penger på Oljefondets handel – også privat. Det er uheldig i en så betrodd stilling, mener professor Gottschalk.

Gikk ut med liste

Tirsdag valgte Norges Bank å gå ut med hvilke selskaper Slyngstad har kjøpt aksjer i siden han ble sjef for Oljefondet. Ifølge Aftenposten dreier det seg om følgende:

Statoil, Telenor, Norsk Hydro, Yara, Cermaq, Orkla, Schibsted, Aker, Royal Caribbean Cruises, Norske Skog, Wilh. Wilhelmsen, Golar LNG, Norwegian og Opera. Disse aksjene ble kjøpt mellom 2008 og 2010.

– Uproblematisk

Kommunikasjonssjefen Thomas Sevang i Oljefondet sier til NRK at aksjehandelen er helt uproblematisk.

– Vi er for langsiktig sparing, og mener aksjesparing er en naturlig spareform. Den muligheten vil vi ikke avskjære våre ansatte for, sier Sevang.

Han viser til at alle ansatte i Oljefondet er underlagt omfattende retningslinjer for kjøpt og salg av aksjer.

– Hovedstyret i Norges Bank har bestemt at det er lov å drive med egenhandel. Egenhandelen blir rapportert inn til Norges Bank to ganger i måneden, opplyser Sevang. (
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus