Staten selger seg ut av oppdrettsnæringen

Cermaqs styreleder Rebekka Glasser Herlofsen og Yutaka Koyaya fra Mitsubishi under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Cermaqs styreleder Rebekka Glasser Herlofsen og Yutaka Koyaya fra Mitsubishi under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen sier ja til Mitsubishi og er åpen for andre bud på lakseselskapet Cermaq. Dermed er salget av statlige eierandeler i full gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Cermaq:
  • Cermaq ASA, tidligere Statkorn Holding, er et internasjonalt fiskeoppdretts- og fiskefôrkonsern med hovedkontor i Oslo.
  • Konsernet ble opprettet i 1995. Staten var eneste eier frem til 1999, da de solgte 20 prosent av aksjene.
  • Utover 2000-tallet kjøpte Cermaq seg opp i flere utenlandske oppdrettsselskaper, blant annet i Chile og Canada. I dag har konsernet over 4.000 ansatte.
  • I 2013 produserte konsernet 142.000 tonn laks. Selskapets viktigste eksportmarkeder i 2013 var USA, Brasil, Russland, Kina, Japan og EU-landene.

(Kilde: Cermaq)


Selskaper staten vil selge seg ut av:

Statens eierandel i parentes:

  • Ambita AS (100 prosent)
  • Baneservice AS (100 prosent)
  • Cermaq ASA (59,2 prosent)
  • Entra Holding AS (100 prosent)
  • Flytoget AS (100 prosent)
  • Mesta AS (100 prosent)
  • SAS AB (14,3 prosent)
  • Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS (34 prosent)
  • Regjeringen vurderer også å selge noen av aksjene i Kongsberg Gruppen (50 prosent) og Telenor ASA (54 prosent), men vil ikke redusere statens eierskap til under 34 prosent

(Kilde: Regjeringen)

Mandag kunngjorde japanske Mitsubishi Corporation at de byr 96 kroner aksjen for samtlige aksjer i Cermaq. Dersom Mitsubishi, eller andre, kjøper statens eierandel på 59,2 prosent i lakseselskapet, er det slutt på statlig eierskap i norsk oppdrettsnæring.

– Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, sier Mæland til NTB.

Forrige uke sa regjeringen at den forbereder et offentlig nedsalg og børsnotering av eiendomsselskapet Entra, som staten i dag er eneste eier av. Også Baneservice, Flytoget, Mesta og SAS står på listen over selskaper næringsminister Monica Mæland (H) vil ha staten ut av.

Kan komme flere bud

Mitsubishis bud er på 96 kroner per aksje. Nyheten satte fart i aksjens omsetning på Oslo Børs mandag morgen. Ved 11-tiden var aksjekursen oppe i 97,25 kroner og aksjen var den nest mest omsatte på hovedindeksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det at aksjen omsettes for en høyere pris enn Mitsubishis bud, tyder på at markedet tror prisen vil stige ytterligere. Nærings- og fiskeridepartementet sier de holder døren åpen for andre som ønsker å by over Mitsubishi i løpet av tilbudsperioden.

Analytiker Alexander Auker i DNB Markets sier til E24 at han tror Marine Harvest, Salmar og Lerøy kan være interessert i å overby Mitsubishi.

– En tabbe

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier at å selge Cermaq vil være som da Finland solgte seg ut av Nokia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en stor tabbe for Norge. Cermaq er et av verdens fremste selskaper innen en næring som kan bli den viktigste næringsvirksomheten for Norge i fremtiden, sier Fylkesnes til NTB.

– Nå risikerer vi at hovedkontoret forsvinner ut av landet, og vi kan ikke lenger drive offentlig styring av utviklingen av Cermaq. I verste fall kan det gå ut over mindre aktører, fordi man kan få en aktør som ikke først og fremst har hovedinteresser i å utvikle Norge, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen Stoltenberg valgte i fjor å takke nei til et bud fra Marine Harvest og heller kjøpe flere aksjer i selskapet.

– Den økonomiske utviklingen i selskapet det siste året har vist at det var riktig av staten å ikke akseptere budet fra Marine Harvest. Per april i år var selskapet verdt 800 millioner kroner mer enn det Marine Harvest var villig til å betale et år tidligere, sier Else-May Botten i Ap til NTB.

– Vil skape verdier

Statsråd Mæland mener Mitsubishis bud viser at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor utenfor landets grenser. Hun er likevel ikke redd for å gå glipp av oppdrettsgevinsten ved å selge seg ut.

– Cermaq har vært en god investering for staten som eier. Like fullt tror jeg selskapet vil fortsette å skape verdier til det norske fellesskap i form av blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ny eier av Cermaq med en sterk posisjon i fremvoksende økonomier kan bidra til å utvikle nye markeder for både Cermaq og kanskje også for den norske oppdrettsnæringen som helhet, utdyper hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nest størst i verden

Ifølge selskapene vil Mitsubishi bli verdens nest største lakseoppdrettsselskap, dersom de kjøper det norske selskapet. Cermaq skal etter planen få en nøkkelrolle i Mitsubishis oppdrettsvirksomhet.

– Vi er glade for at Mitsubishi ønsker å ivareta dagens struktur og lokasjon for Cermaq. Det er ikke planlagt noen oppsigelser i forbindelse med overtakelsen, sier styreleder Rebekka Glasser Herlofsen under en pressekonferanse med Mitsubishi i Oslo mandag.

Mitsubishi har over 60.000 ansatte innenfor bank og finans, energi, maskineri, kjemikalier og matindustri over store deler av verden. Selskapet driver allerede lakseoppdrett i Chile, Thailand og Vietnam.