NHO vil ha kortere foreldrepermisjon

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, vil kutte foreldrepermisjonen med syv uker. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, vil kutte foreldrepermisjonen med syv uker. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Foreldrepermisjonstiden bør kuttes med syv uker, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Det vil styrke kvinnenes stilling i arbeidslivet, mener de. Helt uaktuelt, sier regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHO tar i Aftenposten mandag til orde for at den totale permisjonstiden skal kuttes til 42 uker med full lønn eller 52 uker med 80 prosent lønn.

– Å redusere permisjonen fra 59 til 52 uker (med 80 prosent lønn) vil gi mødrene kortere fravær og styrke deres stilling i arbeidslivet. Midlene som frigjøres, om lag to milliarder kroner, bør brukes på mer treffsikre tiltak for likestilling i arbeidslivet, skriver Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, i et debattinnlegg i Aftenposten mandag.

Bremser likestillingen

Ti uker av foreldrepermisjonen er øremerket mor og ti uker er øremerket far. Tidligere hadde mor og far 14 uker hver.

Disse 20 ukene inngår i den totale Mødre- og fedrekvoten. Med dagens regler kan kvoten kun overføres fra den ene forelderen til den andre hvis den ene er syk eller skadd og derfor helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet.

I høringsforslaget som regjeringen nå har ute listes det opp en lang rekke unntakskriterier som skal gjøre overføring av kvoter enklere, samt gjøre det enklere for moren å overta hele pappapermisjonen.

NHO mener regjeringen bremser likestillingen med sitt forslag. De mener at fedrekvoten i praksis blir borte, og da er det ingen grunn til å ha en så lang og sjenerøs foreldrepermisjon lenger, mener NHO.

– Da de fjernet pappakvoten i Danmark forsvant uttaket over natten. Og norske fedre har bare tatt ut sine tildelte uker, ikke én dag mer – så jeg tror dessverre ikke vi er der ennå at fedre vil være hjemme med barn uten egen kvote. Mye tyder på at mødrene vil ta ut maksimalt av det de kan få, sier Kristin Skogen Lund til Aftenposten.

– Meningsløst

SV-leder Audun Lysbakken mener NHOs forslag vil gå ut over barna.

– Det er et helt meningsløst forslag. Det vil gå ut over barna, det vil dessuten gå ut over familier og næringsliv fordi mange flere må ta lengre, ulønnet permisjon fordi de venter på barnehageplass, sier Lysbakken til NRK.

Også KrFs leder Knut Arild Hareide er negativ til Skogen Lunds forslag.

– Det paradoksale er at dette vil øke problemene med barnehageplass fordi det vil øke behovet for barnehageplasser på kort sikt, sier han til NRK.

Venstres leder Trine Skei Grande peker på at det ikke er flertall i Stortinget for regjeringens forslag.

– Det er Stortinget og ikke regjeringen som avgjør hvordan foreldrepermisjonen skal utformes. Venstre kommer ikke til å støtte en snikavvikling av pappapermen slik Solveig Horne og regjeringen legger opp til. Det er det heller ikke flertall på Stortinget for, sier hun.

– Kutt unntaksreglene

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik vil også beholde fedrekvoten, men kutte unntaksreglene.

– Unntaksbestemmelsene bygger opp under kjønnstradisjonelle forskjeller. Forslaget motiverer ikke fedre til å ta sin kvote, og vil gjøre det lett å overføre kvote fra mor til far. Dette tjener ikke likestilling, og er heller ikke til barnas beste. Jeg håper Stortinget nå forstår alvoret og kutter unntaksbestemmelsene, sier hun.

Ørstavik mener det er viktig å beholde foreldrekvoten.

Uaktuelt

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier det er uaktuelt å kutte foreldrepermisjonen.

– Et kutt på syv uker vil ikke føre til et mer likestilt arbeidsliv, og vil ramme de minste barna. Det er derfor uaktuelt å kutte i ordningen slik NHO foreslår, sier Horne.

Fristen for å uttale seg om høringsforslaget går ut 15. oktober.

Personvernpolicy