Ikke la deg lure av kortsvindlerne

Slik unngår du at kortene dine blir skimmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skimming har blitt et stadig økende problem for kortbrukere siden apparatene som brukes blir stadig mindre og mer avanserte. Det er også avslørt hendelser der butikkansatte har vært involvert i svindelen.

Se mer i videoen øverst i artikkelen.

Myndighetene i USA har avslørt nye skimmere som er så små at de lett kan skjules i håndflaten. De har nå følgende råd til hvordan du kan unngå å havne i skimming-fella.

  • På en bensinstasjon: Velg en pumpe som er godt synlig for de ansatte på bensinstasjonen. Aller helst betal i kassa inne på stasjonen.
  • Vær alltid på vakt etter noe mistenkelig eller uvanlig ved kortautomaten. Gjerne sjekk etter løse elementer.
  • Sjekk bankkontoen jevnlig.

Les også: Dette er kortsvindlernes fem sleipeste teknikker

Skimming-avdelingen ved Oslo politidistrikt har tidligere også gitt følgende råd:

  • Ved kontantuttak, velg en minibank som ligger åpent til og har god belysning. Ikke snu deg eller forlat minibanken med pengene i hånden.
  • Ta et raskt overblikk før du setter inn kortet i minibanken eller bensinpumpen. Er det noe du stusser over eller ikke kjenner igjen – gå til neste automat. Går kortet unormalt tregt inn eller du må bruke flere forsøk før kortleseren aksepterer kortet – avbryt og bruk heller en annen minibank/bensinpumpe i nærheten. Unormale sår, skader eller sprekker kan være en indikator på at alt ikke er som det skal være.
  • Se deg bakover før du setter inn kortet – står det noen bak deg som du oppfatter som ubehagelig nær, så slipp dem foran deg i køen eller be vedkommende om å gå litt lengre tilbake. Når du først har satt inn kortet så tillatt ingen å distrahere deg – i så fall avbryt inntasting.
  • Still deg så nærme betalingsterminalen som mulig – skjul innslaget av PIN-koden. Slurv ikke med beskyttelse av PIN-kode ved noen form for varekjøp.
  • Oppgi aldri PIN-koden til noen.
  • Følg med på kontoutdrag – både de som er postert og de du mener burde vært postert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus