Nerdrum må forberede seg på fengsel

Kunstneren Odd Nerdrum da han møtte i Larvik tingrett tidligere i september. Nå må kunstneren forberede seg på fengselsstraff etter at Høyesterett har avvist anken hans.
(Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Kunstneren Odd Nerdrum da han møtte i Larvik tingrett tidligere i september. Nå må kunstneren forberede seg på fengselsstraff etter at Høyesterett har avvist anken hans. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Høyesterett har avvist å behandle anken i straffesaken der kunstner Odd Nerdrum (70) ba om å få slippe soning i fengsel etter at han ble dømt for skattesvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett gjorde bare åtte måneder av straffen betinget da Odd Nerdrum i juni ble dømt for grovt skattesvik.

I anken til Høyesterett ba kunstnerens forsvarer dommerne vurdere om ikke hele straffen kunne gjøres betinget, hvilket ville bety at Nerdrum ikke trenger å sone noe av den.

At Høyesterett har avvist anken, innebærer at den 70 år gamle verdenskjente kunstneren må sone ett år i fengsel.

– Soning utenfor fengsel

– Når de ikke tok inn Nerdrums anke, må vi bare sette i gang arbeidet med soning utenfor fengsel. Straffesaken er med dette avsluttet, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden til NTB.

Lagmannsretten dømte Nerdrum for grovt skattesvik. Retten mener han ikke har ført opp inntekter på rundt 7 millioner kroner i selvangivelsen. Inntektene stammer fra salg av bilder i USA over en treårsperiode rundt årtusenskiftet.

Høyesteretts ankeutvalg fant ikke Nerdrums sak prinsipiell nok til at den måtte behandles av landets øverste dommere. Det var heller ingen andre tungtveiende grunner til at kunstmaleren burde få saken prøvet av Høyesterett. Derfor avviste et enstemmig ankeutvalg å fremme anken.

Fikk strafferabatt

Saken til Nerdrum har vært oppe for Høyesterett en gang tidligere. Da kom landets øverste domstol til at sentrale deler av dommen var for dårlig begrunnet og sendte saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Det var i denne tredje rettslige behandlingen av skyldspørsmålet at Nerdrum fikk halvert beløpet som skulle vært unndratt skatt og nesten halvert den opprinnelige straffen.

Hvordan straffen vil bli sonet, var fredag ikke kjent. Nerdrum ble tilkjent strafferabatt i Borgarting lagmannsrett fordi han lider av Tourettes syndrom.

Mange rettsrunder

Kunstneren har også hatt flere runder i retten mot Skatt øst. Han saksøkte Skatteetaten fordi han mente seg urettmessig etterlignet for inntektsårene 1998 til 2002, men tapte denne saken både i tingretten og lagmannsretten. I juli besluttet Høyesterett at den heller ikke ville behandle denne saken.

Nerdrum møtte også i Larvik tingrett i begynnelsen av denne måneden, da i forbindelse med at The Nerdrum Institute hadde saksøkt ham for 23 millioner kroner fordi han i 2012 trakk seg fra en avtale om at instituttet skulle formidle, markedsføre og ha enerett på å selge hans kunst i ti år. I denne saken har det ikke kommet noen avgjørelse ennå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus