Fjell ble fjernet fra boligannonse

FJELL FJERNET FRA ANNONSEBILDE: I denne boligannonsen, som fortsatt ligger ute på Finn.no med disse bildene, ser man tydelig at fjellet på bildet med kveldsmotiv er fjernet, sammenlignet det som viser boligen i dagslys. Foto: Knut Jensen (DNB Eiendom)
FJELL FJERNET FRA ANNONSEBILDE: I denne boligannonsen, som fortsatt ligger ute på Finn.no med disse bildene, ser man tydelig at fjellet på bildet med kveldsmotiv er fjernet, sammenlignet det som viser boligen i dagslys. Foto: Knut Jensen (DNB Eiendom)

I en boligannonse på Finn.no ble et digert fjell i bakgrunnen fjernet fra bildene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tomasjordfjellet er ifølge iTromsø, som først skrev om saken, et landemerke i området i Tromsø der en bolig er lagt ut for salg på rubrikknettstedet Finn.no.

Boligen som er til salgs ligger foran fjellet, som altså ikke vises på bildene som opprinnelig fulgte med boligannonsen.

I ettertid er noen av disse bildene fjernet, mens bilder med kveldsmotiv fortsatt vises uten det nevnte fjellet i bakgrunnen.

Se annonsen på Finn.no her

Tåkelagt

Det er Knut Jensen i DNB Eiendom som har tatt bildene som er brukt i annonsen, og han forklarer til iTromsø at det var tåke i området den dagen bildene ble tatt, og at dette kan forklare hvordan fjellet tilsynelatende har blitt retusjert bort før annonsen ble lagt ut.

– Den dagen jeg tok bildene var det tykk skodde, noe man ser på originalbildene. Dette gjør at fjellet ikke er synlig, forklarer fotografen til avisen.

Les også: Boligmarkedet flater ut

Bilder som brukes i forbindelse med boligannonser blir ifølge fotografen ofte sendt til redigering hos et eksternt firma. De legger gjerne på blå himmel dersom været ikke har vært av den beste sorten da bildene ble tatt.

– Firmaet har lagt på blå himmel i ettertid og da kan konturene av fjellet forsvinne. Dette er en utilsiktet bieffekt av dårlige værforhold og den blå himmelen. De som redigerer bildene kjenner ikke til landemerkene i Tromsø, sier han videre til iTromsø.

– Vanlig praksis

Det er oslofirmaet Invisio AS som har stått bak bilderedigeringsarbeidet. Daglig leder, Pål Roppen, forteller til iTromsø at det er forholdsvis vanlig praksis å bytte ut grå himmel med blå «av praktiske grunner».

Dette mener selskapet ikke er det samme som manipulering.

– Det som har skjedd i dette tilfellet er at det har vært tett og lavt skydekke på himmelen da bildet ble tatt. Ved en misforståelse har ikke det blitt informert om at tåken på bildet ikke skal fjernes, sier daglig leder ved Invisio AS, Pål Roppen, til avisen.

Han understreker at de som har bearbeidet bildene ikke har vært informert om det store fjellet bak boligen som skulle legges ut for salg.

Les også: Hytteeiere tror hytta ved sjøen er mer verdt enn den virkelig er

– Feilaktig fremstilling

Forbrukerrådet er imidlertid ikke videre begeistret for denne praksisen, og regionsdirektør i Troms og Finnmark, Helene Falch, mener at bildet som ble brukt i annonsen gir en feilaktig fremstilling av boligen som er til salgs.

Det er Forbrukerombudet som til slutt må ta stilling til om bildebruken i denne spesifikke annonsen er et brudd på markedsføringsloven.

Les også: Bransjen spår en bedre bolighøst enn i fjor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus