iPhone får NFC, og mobilbetaling kan endelig ta av i Norge

NY MULIGHET: Dette bildet, tatt fra Apples presentasjon av iPhone 6 sin Apple Pay, hadde vært en umulighet for ett år siden. iPhones nye NFC-brikke kan bidra til å endelig få fart på mobilbetalinger. (Foto: APPLE).
NY MULIGHET: Dette bildet, tatt fra Apples presentasjon av iPhone 6 sin Apple Pay, hadde vært en umulighet for ett år siden. iPhones nye NFC-brikke kan bidra til å endelig få fart på mobilbetalinger. (Foto: APPLE).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankene jubler, men det er bare Apple som vet hva de får lov til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mange tekniske løsninger for bruke mobilen som bankkort, men den heteste heter Near Field Communication (NFC). Dette er en brikke som sitter inne i telefonen og snakker med andre dingser i sin umiddelbare nærhet.

Inntil nå har de aller fleste mobiler hatt denne brikken, unntatt den mest populære: iPhone. Bankenes klagesang over dette ble derfor snudd til jubel denne uka, da Apple lanserte sin nye iPhone 6, med NFC-brikke.

Den potensielle kundegruppa for NFC-betaling ble over natta langt større.

Les også: Apple lanserer smartklokke

Større kundegruppe

Apple lanserte samtidig sin nye egen betalingsløsning Apple Pay. Den bruker NFC-teknologien for å la deg betale buksa på klesbutikken og appen på App Store med samme bankkort.

Apple Pay er foreløpig begrenset til USA, og kommer tre år etter Googles liknende Wallet-løsning. Men uavhengig av når Apple Pay eventuelt åpnes opp i Norge, ligger forhåpentligvis NFC-brikken der klar til bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det kan endelig være duket for betalingsrevolusjonen bransjen har spådd i årevis.

For er det noe Apple kan, er det å få allerede eksisterende teknologi til å ta av.

Les også: Bruk mobilen som bilnøkkel

DNB-betaling med iPhone?

GLAD: Ansvarlig for digitale tjenester Ingjerd Blekeli Spiten i DNB har venta lenge på en NFC-iPhone. Nå er den her. (Foto: DNB).GLAD: Ansvarlig for digitale tjenester Ingjerd Blekeli Spiten i DNB har venta lenge på en NFC-iPhone. Nå er den her. (Foto: DNB).

- For oss var dette veldig viktig. Vi kan nå puste lettet ut, etter å ha ventet på dette i flere år, forteller ansvarlig for digitale tjenester Ingjerd Blekeli Spiten i DNB til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB lanserer nemlig snart sin egen NFC-løsning kalt Valyou, som blant annet Sparebank 1-gruppen og Skandiabanken også er med på.

Spiten ser ingen grunn til at Apple skal begrense bruken av NFC-brikken til kun Apples Pay-tjeneste.

DNB håper derfor å kunne lage en Valyou-app til også iPhone, og få med seg langt flere på NFC-moroa. Også før Apple Pay eventuelt kommer på banen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har Apple en lang tradisjon for å begrense bruken av maskinvaren til egne produkter og tjenester.

Les også: Uklare regler rundt mobilbetaling

Om Valyou og Apple Pay ender opp som konkurrenter eller samarbeidspartnere, vet ikke Spiten.

Bare Apple kan svare for hvor åpen NFC-brikken deres er, og når tjenesten kan komme til Norge.

Dinside har forsøkt å stille dem spørsmål om dette temaet, uten å få svar. Heller ikke deres partner Visa vil svare på våre spørsmål nå.

Nordea ser an situasjonen

Litt på siden i dette markedet sitter Nordea. De har foreløpig ikke skrytt av noen løsning for mobilbetaling. Men de jobber visstnok for fullt med dette, og fulgte nøye med under Apple-lanseringen.

At NFC-brikken kom på plass, gjør teknologien til en enda sterkere kandidat for selskapet. Men de er spente på hvorvidt Apple vil la andres betalingsløsninger bruke NFC-brikken. Eller om Nordea ikke har noe annet valg enn å bli partner i Apple Pay.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- If you can't beat them, join them, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AVVENTENDE: kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea kan ennå ikke si hva slags løsning de velger for mobilbetaling. (Foto: NORDEA).AVVENTENDE: kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea kan ennå ikke si hva slags løsning de velger for mobilbetaling. (Foto: NORDEA).

Spørsmålet er i så fall hvordan Apple tar seg betalt for Apple Pay. Sjøhelle nekter å tro den er gratis. Men om bankene, brukerstedene eller kundene selv tar regninga kjenner vi foreløpig ikke til.

- Hvor viktig er NFC i iPhone for mobilbetalingens framtid her i Norge?

- Jeg håpte personlig å se NFC i forrige iPhone, og ble skuffet. For den type mobilbetaling er den veldig viktig, svarer Sjøhelle.

Terminalene blir klare

For at du skal få betalt med mobilen, uansett hva slags telefon, bank, kort eller tjeneste du bruker, må kortterminalen kunne motta betalingen.

For rundt halvparten av terminalene til Nets står det bare på en enkel programvareoppdatering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NFC-lesere har de nemlig fra før. DNB skryter av at rundt 400 terminaler foreløpig er klare for deres Valyou.

- Når Apple nå også har valgt å satse på NFC, så er det et tydelig signal om at NFC er fremtiden for mobilbetalinger, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets til Dinside. Er terminalen først klar for én NFC-løsning, skal de i utgangspunktet takle alle andre. For eksempel Apple Pay. Men butikken må ha avtaler på plass for å gjennomføre betalingen, og foreløpig virker markedet segmentert og forvirrende. Tjore tror dette er voksesmerter som snart er historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betaling med klokka

KLOKKEBETALING: Apple vil ikke at du bare skal betale med mobilen, men også deres nye Apple Watch. (Foto: APPLE).KLOKKEBETALING: Apple vil ikke at du bare skal betale med mobilen, men også deres nye Apple Watch. (Foto: APPLE).

- Nå som alt kommer på plass, når tror du mobilbetalinger vil være vanlig blant nordmenn?

- Jeg tror det hjalp av Apple kom på banen. Så jeg tipper i løpet av to år, sier Spiten i DNB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple lanserte også smartklokka Apple Watch denne uka. De vil at kundene også skal bruke denne til å betale, gjennom Apple Pay.

Foreløpig har det vært snakket lite om NFC-betalinger på de konkurrerende Android Wear-klokkene fra selskaper som LG, Samsung og Motorola.

- Tror du «klokkebetalinger» kan ta av?

- «Wearables» synes jeg er innmari spennende. Jeg synes kanskje ikke Apple Watch var pen nok til å være et alternativ for alle, men jeg tror det vil være en enda enklere opplevelse å bare ta klokka inntil betalingsterminalen, avslutter Spiten.