Politiet tror utlendinger ble utnyttet i tvangsarbeid i Lime-butikker

Ofre for menneskehandel er ofte særlig sårbare fordi de ikke snakker språket, ikke kjenner forholdene og har mye å tape, understreket politimester Bjørn Vandvik. Foto: NTB scanpix
Ofre for menneskehandel er ofte særlig sårbare fordi de ikke snakker språket, ikke kjenner forholdene og har mye å tape, understreket politimester Bjørn Vandvik. Foto: NTB scanpix

Flere personer fra Nepal og Pakistan ble tvunget til å jobbe i Lime-butikker for å betale bakmenn for reisen til Norge, samtidig som ID-papirene deres ble holdt tilbake, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet og flere andre etater gikk tirsdag til storaksjon mot Lime Minipris-butikkene. 18 personer er pågrepet og siktet i saken. Ti av dem for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri.

Politiet mener butikkjeden har bygd opp et omfattende system av svart arbeid, bedrageri og utnyttelse.

De mest alvorlige siktelsene omhandler tvangsarbeid og grov menneskehandel.

Under etterforskningen mener politiet også å ha avdekket skatteunndragelse, bedrageri fra Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.

– Denne saken har avdekket en profittbasert og strukturert utnyttelse av både offer og samfunnet. Det mest alvorlige er den grove utnyttelsen av mennesker i en sårbar situasjon, sier politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt.

– Må tilbakebetale lån

Politiet vil ikke si hvor mange personer som kan ha blitt utnyttet eller hvor lenge det skal ha pågått.

Saken startet med at skatteetaten undersøkte et par butikker for mistanke om svart arbeid. Snart ble det klart at saken trolig hadde et langt større omfang.

– To av kjennetegnene ved menneskehandelsaker er at det er vanskelig å få offer til å snakke med politiet, og at det krever mye ressurser å etterforske disse sakene. I dette tilfellet mener vi ofrene har reist til Norge finansiert ved lån som må nedbetales ved trekk i lønn. Det er blitt gjort låneopptak i deres navn og ID-papirer er holdt tilbake av bakmenn, sier Vandvik.

De ansatte stakk av da kontrollørene forsøkte å gjøre sine undersøkelser. Saken hadde også forgreininger i trygdesvindel, ifølge Nav kontroll.

– Vi mener å ha funnet fiktive arbeidsforhold og at det er lagt til rette for svart arbeid samtidig som personer mottar støtte fra Nav. Det er også funnet kunstig høy lønn for stilling eller arbeidsoppgaver, sier May Snedsbøl, avdelingsdirektør i Nav kontroll. Hun sier de ansatte kan ha blitt tvunget til å gjennomføre trygdebedrageri.

– Advokat pågrepet

Én av de 18 pågrepne er svensk, de øvrige er norske statsborgere, opplyste politiet på en pressekonferanse i Lillestrøm tirsdag ettermiddag. Blant de pågrepne er også en advokat som driver et advokatfirma i Oslo, skriver VG. Firmaet bærer hans etternavn og har nesten 20 ansatte.

Aksjonen er ikke over, påpeker politiet. I tillegg til butikkene, ble det gjort ransakinger hjemme hos flere av de siktede tirsdag.

– Saken har et stort omfang, og vi vil i dag og fremover foreta en rekke pågripelse og ransakinger, sier Vandvik.

Lime-sjefen i varetekt

Lime-sjef Sajjad Hussain (37) sitter for tiden varetektsfengslet, siktet for grov menneskehandel. Han ble pågrepet av politiet på Gardermoen lørdag 16. august da han forsøkte å gå om bord i et fly som skulle til Portugal.

– Han sitter i isolasjon og er ikke kjent med aksjonen. Han har ikke hatt grunn til å tro at politiet har noe grunn til razziaen, sier 37-åringens advokat John Christian Elden til NTB.

Hussain er siktet for unndragelser av skatt, merverdiavgift og arbeidsgiveravgift for cirka 5,6 millioner kroner, ifølge Dagbladet.

Påtalemyndigheten mente dette var utbytte av straffbare handlinger og gikk rettens vei for å ta heftelser i fire leiligheter og to nye Porsche Cayenne-biler.

Det har ikke lyktes NTB i å komme i kontakt med ledelsen i Lime. (©NTB)

Personvernpolicy