18 pågrepet i Lime-saken

Ti er siktet for menneskehandel, fire for grovt heleri og de øvrige er siktet for grovt bedrageri. Foto: NTB scanpix
Ti er siktet for menneskehandel, fire for grovt heleri og de øvrige er siktet for grovt bedrageri. Foto: NTB scanpix

Romerike politidistrikt bekrefter at 18 personer er pågrepet, 10 av dem siktet for menneskehandel, i forbindelse med aksjonen mot Lime Minipris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Lime Minipris
* Norsk dagligvarekjede, etablert i 2012.

* I dag består kjeden av 24 butikker, både egeneide- og franchise-butikker.

* Kjedens morselskap Lime Minipris AS eies av Sajjad Hussain, som sitter varetektsfengslet etter at han ble pågrepet på Gardermoen lørdag 16. august. Han er siktet for menneskehandel og skatteunndragelser.

* Kjeden besto i utgangspunktet i hovedsak av tidligere Joker-utsalg, eid av Hussains familie og venner, men eierne har arbeidet aktivt for overta og etablere nye butikker.

* Konseptet går ut på dagligvarebutikker som er søndagsåpne, med lange åpningstider, plassert i sentrale og tettbebygde strøk.

(Kilde: Lime Minipris, Wikipedia, NTB)

Én av de 18 pågrepne er svensk, de øvrige er norske statsborgere, opplyste politiet på en pressekonferanse i Lillestrøm tirsdag ettermiddag.

I tillegg til de ti som er siktet for menneskehandel ved tvangsarbeid, eller medvirkning til dette, er fire av de pågrepne siktet for grovt heleri. De øvrige fire er siktet for grovt bedrageri.

– Denne saken har avdekket en profittbasert og strukturert utnyttelse av både offer og samfunnet. Det mest alvorlige er den grove utnyttelsen av mennesker i en sårbar situasjon, sier politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt.

Nær 300 involvert

20 Lime-butikker i Rælingen, Oslo, Asker, Bærum, Sandefjord, Larvik og Ski ble ransaket tirsdag på grunn av mistanke om menneskehandel og omfattende skatte- og momsbedrageri.

I tillegg er 9 andre butikker i kjeden kontrollert av andre offentlige etater, som Nav, Skatteetaten, Tollvesenet og Næringsetaten, med bistand fra politiet. Til sammen var rundt 280 personer, 210 fra politiet og rundt 60 fra øvrige etater, involvert i den omfattende razziaen.

Aksjonen er ikke over, påpeker politiet.

– Saken har et stort omfang og vi vil i dag og fremover foreta en rekke pågripelse og ransakinger, sier Vandvik.

Sjefen varetektsfengslet

Lime-sjef Sajjad Hussain (37) sitter for tiden varetektsfengslet, siktet for grov menneskehandel. Han ble pågrepet av politiet på Gardermoen lørdag 16. august da han forsøkte å gå om bord i et fly som skulle til Portugal.

– Han sitter i isolasjon og er ikke kjent med aksjonen. Han har ikke hatt grunn til å tro at politiet har noe grunn til razziaen, sier 37-åringens advokat John Christian Elden til NTB.

I april skrev Dagbladet at Hussain var siktet for unndragelser av skatt, merverdiavgift og arbeidsgiveravgift for cirka 5,6 millioner kroner.

Påtalemyndigheten mente dette var utbytte av straffbare handlinger og gikk rettens vei for å ta heftelser i fire leiligheter og to nye Porsche Cayenne-biler.

Det har ikke lyktes NTB i å komme i kontakt med ledelsen i Lime.

Bodde i kjelleren

Sajjad Hussain har tidligere vært i Joker-systemet, som eies av NorgesGruppen.

Hans bror er dømt til fengsel i åtte måneder for å ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold i Norge.

Dette ble avdekket av politiet på Romerike, etter at de aksjonerte mot Joker-butikken på Fjerdingby i Rælingen. Ifølge Aftenposten fant politiet ansatte som bodde i kjelleren og ble lønnet med mat utgått på dato.

Hussain og hans butikker ble etter hvert kastet ut av NorgesGruppen. (©NTB)

Personvernpolicy