Meny

Slutt på høye oljelønninger

STANS I LØNNSVEKSTEN: Det å jobbe i oljebransjen har i mange år vært lukrativt lønnsmessig. Sånn blir det ikke nødvendigvis fremover, mener økonom. Arkivfoto: Marit Hommedal (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønningene i oljebransjen er de høyeste i landet, men nå varsler økonom magre lønnstillegg fremover. Oljearbeiderne vil tape nærmere én milliard kroner i lønnstillegg i år.

De største bedriftene i oljesektoren fikk i år et lønnsoppgjør på rundt 3 prosent, noe som er langt fra lønnspåleggene på 5,4 prosent i fjor, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det blir magre lønnstillegg i 2014 i sammenlignet med klondyke de siste årene. Vi ser tydelige signal på at noe er på gang, og det passer med det vi hører fra bransjen, sier sjeføkonom Terje Strøm i utredningsbyrået NyAnalyse.

Han får støtte fra klubbleder Christopher Birknes i Industri Energi i BP.

– Bransjen er i en situasjon med mange permitteringer og flere oppsigelser. Da vil det ikke være bra for oss å skrike om 5 prosent lønnsøkning, sier Birknes.

Ifølge analytiker Terje Strøm må oljesjefene også belage seg på mindre lønnsvekst fremover. Oljesjefenes lønnsvekst var i 2013 på over 20 prosent, men Strøm tror også de må ned på tre til fem prosents vekst i 2014.

– Det må de dersom de skal få med seg fotfolket, fagarbeiderne i bransjen, sier han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus