Meny

ESB med uventet rentekutt

President i Den europeiske sentralbanken Mario Draghi varslet torsdag at banken senker styringsrenten til rekordlave 0,05 prosent. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske sentralbanken ESB senker uventet styringsrenten til rekordlave 0,05 prosent. – Et desperat tiltak, mener sjeføkonom Øystein Dørum.

Rentenedsettelsen er en reaksjon på at det fortsatt ikke har vært mulig å få i gang noen nevneverdig vekst i eurosonen. Ved å senke renten til rekordlave 0,05 prosent forsøker sentralbanken å få opp veksten og avverge deflasjon.

Det overraskende rentekuttet på 0,10 prosentpoeng ble vedtatt på bankens rådsmøte torsdag. Som et umiddelbart resultat falt euroen kraftig i forhold til dollar.

– Øker trykket på Norge

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener rentekuttet er et desperat tiltak fra ESB.

– Nå har de senket renta så langt ned som overhodet mulig. Om bankene har penger til overs som de vil sette i sentralbanken, må de i praksis betale for det, sier Dørum, som mener Norge ikke er upåvirket av rentekuttet.

– Rentenivået i Norge bestemmes av rentenivået rundt oss. Dette vil uten tvil øke trykket på Norges Bank for å senke renten, sier sjeføkonomen.

Vil kjøpe verdipapirer

Avgjørelsen om å kutte renten ytterligere var ikke enstemmig, avslørte ESB-president Mario Draghi på en pressekonferanse torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det var heller ikke avgjørelsen om at sentralbanken i oktober skal begynne å kjøpe private verdipapirer utstedt av banker med sikkerhet i deres utlån til privat sektor.

– Noen av rådsmedlemmene var for å gjøre mer enn vi akkurat har annonsert, og noen av rådsmedlemmene ville at vi skulle gjøre mindre. Vår endelige beslutning ble en middelvei, sa Draghi.

Danmark senker renten

Danmarks Nationalbank følger i sporene til ESB og senker renten, melder nyhetsbyrået Ritzau. Innskuddsrenten senkes til -0,05 prosent fra 0,05 prosent.

Både den svenske og den britiske sentralbanken vedtok torsdag å holde sine renter på henholdsvis 0,25 prosent og 0,50 prosent, ifølge DPA.

Bank of England vedtok å holde renten fast til tross for at Storbritannia har registrert god vekst den siste tiden. Samtidig opprettholdes stimuleringstiltakene som sentralbanken har iverksatt.

Den svenske Riksbanken opplyste i sin rentekunngjøring at den lar prognosen for den framtidige rentebanen forbli stort sett uendret.

Ifølge prognosen til Riksbanken kan det ikke ventes noen renteøkning før mot slutten av 2015.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus