Meny

Boligmarkedet flater ut

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, og Leif J. Laugen (t.h.) sier boligmarkedet er i balanse, og det er ingen grunn til bekymring over en svak august-måned. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene lå helt flatt i august. Naturlig etter en sterk juli, beroliger eiendomsmeglerne.

Årets julimåned var uvanlig sterk, og det førte til at utviklingen i august ble svakere enn de siste årene. Prisøkningen var på 1,6 prosent. Korrigert for sesongvariasjon var prisene helt uforandret.

Boligprisene ligger nå 2,3 prosent høyere enn i august i fjor.

– August går alltid i pluss for å korrigere en svak juli, samt at nye boliger kommer inn, men i år hadde vi en sterk juli, sa administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge da han la frem augusttallene onsdag.

Lavest på flere år

Vi må tilbake til 2008 for å finne en lavere prisutvikling i august enn i år. Men eiendomsmeglerbransjen beroliger:

– Vi må se juli og august i sammenheng. Dette er en midt på treet-periode, sier Dreyer.

Les også: Kraftig prishopp på OBOS-boliger i august

– Det bekrefter den utviklingen vi har sett en stund. Boligprisene flater ut, det er en stabilisering i markedet, sier han.

Dreyer venter ikke en gjentakelse fra fjorårets høst, da markedet utviklet seg ekstraordinært svakt.

– Boligmarkedet oppleves i dag som vesentlig mer stabilt og velfungerende, sier han.

Markedet dempes alltid noe mot slutten av året. Eiendomsmeglerne anslår derfor at vi samlet sett vil ligge på en vekst på 5-6 prosent i slutten av året.

Høy aktivitet

I august i år ble det solgt litt over 8.000 boliger, noe som er 3,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.

– Selv om det har vært et høyt antall boliger for salg, er det blitt solgt mange boliger i løpet av måneden. Vi registrerer høy aktivitet over hele landet, og tallene vitner om et boligmarked i god balanse, sier Dreyer.

I gjennomsnitt tok det 41 dager å selge en bolig i august, ti dager mer enn den sterke augustmåneden i fjor.

– I de fleste regionene går det relativt raskt å få solgt en bolig, og vi venter at gjennomsnittstiden vil synke i månedene som kommer, da det normalt er høy aktivitet i boligmarkedet de neste månedene, sier Dreyer.

Hett i Tromsø

Utviklingen i markedet beskrives som ganske jevn over hele landet, med unntak av Tromsø og til dels Bergen som fortsatt preges av sterk prisvekst. Kristiansand begynner å nærme seg positiv vekst, mens Stavanger-Sandnes-området utmerker seg negativt.

– I Rogaland er det bygd mye boliger, og det vi ser nå er normale utslag av tilbud og etterspørsel, sier Dreyer.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus