En av tre på Island ber om gjeldslette etter bankkrisen

I 2008 protesterte islendingene utenfor sentralbanken i Reykjavik. Flere islandske banker gikk konkurs og i flere år pågikk rettssakene om hvem som hadde ansvaret for krisen. Nå har en av tre islendinger søkt staten om gjeldslette. Arkivfoto: NTB scanpix
I 2008 protesterte islendingene utenfor sentralbanken i Reykjavik. Flere islandske banker gikk konkurs og i flere år pågikk rettssakene om hvem som hadde ansvaret for krisen. Nå har en av tre islendinger søkt staten om gjeldslette. Arkivfoto: NTB scanpix

Hele 105.000 islendinger har søkt om gjeldslette etter at bankene kollapset. Av gjeldstyngede søkere utenlands, bor de fleste nå i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Responsen var massiv da den nye islandske regjeringen lovte redusert gjeld etter bankkrisen i 2008-09.

Denne uken, mandag 1. september, gikk søknadsfristen ut, og da hadde det kommet inn hele 69.000 søknader som berørte 105.000 enkeltpersoner.

Hver tredje har søkt

Island har om lag 325.000 innbyggere, så nesten hver tredje islending har benyttet seg av tilbudet om å få lettet på de økonomiske byrdene etter rekordinflasjonen som følgte etter bankkrisen.

I denne perioden ble mange islendinger anbefalt å ha lån i utenlandsk valuta, men det ble en stor belastning når verdien av den islandske valutaen falt meget raskt.

Striden om ansvaret for bankenes kollaps har pågått i mange år.

Først i januar i fjor vant Island i EFTA-domstolen og islandske skattebetalere slapp da å dekke 30 milliarder kroner i tap etter at den private banken Icesave gikk konkurs.

Flest i Norge

Islendinger bosatt i 61 land har søkt.

Av de som i dag bor utenlands, kom det inn 2300 søknader. 1100 av dem kom fra folk som i dag bor i Norge, melder den islandske nyhetsformidleren RUV.

Etter planen skal låneverdier på om lag 4 milliarder nedskrives i tiden frem til 2017, og pengene skal hentes fra blant annet økt skatt på banker og finansinstitusjoner.

Les også: Ønsker Island som Norges tyvende fylke

De husholdninger som ikke får nedskrevet gjeld, kan derimot redusere sin egen skatt med inntil 170.000 norske kroner.

Å redusere boliggjelden var det store valgløftet fra landets nye statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, skriver Iceland review.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus