Meny

Unngå å betale svart

GLEM KONTANTER: Ikke betal firmaet med kontanter, om du vil unngå svart arbeidskraft. (Illustrasjonsfoto: PER ERVLAND)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk om firmaet er registert, og be om faktura.

Vil du hyre inn vaskehjelp eller håndverker uten å gå i samme felle som Fabian Stang, som skal ha betalt håndverkeren svart uten å ha vært klar over det?

Her ser hvordan du kan unngå å bruke svart arbeidskraft, både om du skal hyre inn en privatperson til en mindre jobb i hjemmet, eller et firma til en større håndverkerjobb.

Hvitt firma?

Vil du gjøre ditt for å unngå bruk av et firma som jobber svart, bør du aller først sjekke om virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret.

Dette gjør du ved å søke opp navnet på firmaet eller firmaets organisasjonsnummer på handlehvitt.no.

Organisasjonssnummeret finner du eventuelt på Brønnøysundregisterets nettsider.

- Dersom virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret gir det en pekepinn på at det er en seriøs aktør, men det er ingen garanti, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten til Dinside.

Husk kontrakt

Når du så har valgt firma, er neste steg å skrive kontrakt. Da står du sterkere i reklamasjons- og klagesaker, og unngår overraskelser som i dette tilfellet, hvor regningen fra håndverkeren ble tre ganger dyrere enn avtalt.

Skatteetaten anbefaler å be om en faktura for arbeidet, slik at du har en bekreftelse på hva du betaler for.

Til slutt, og åpenbart nok, bør du unngå å betale for jobben kontant.

- Når man betaler for tjenester via bank, blir det vanskeligere for tjenesteyteren å unndra skatter og avgifter. For kjøper innebærer det en større trygghet og redusert risiko, sier Holter.

Småjobber under 6.000 kroner?

Trenger du hjelp til å passe barna, en liten snekkerjobb av en bekjent eller noen til å klippe plenen mens du er på ferie? Fra og med 2014 kan man betale en privatperson opptil 6.000 kroner moms- og skattefritt. Kravene er følgende:
    Arbeidet må skje i hjemmet, på bilen eller hytta. Du må betale som privatperson, utgiften kan altså ikke føres på et firma. Du avtaler direkte med den som jobber for deg. Den som jobber for deg kan ikke ha firma i samme bransje.
Når du hyrer inn en privatperson, fyller du ut en oppgjørsblankett for private arbeidsgivere. Her kan du lese mer om utfylling og innsending av skjemaet.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus