Fra 2016 kan vi få mer i pant

VI PANTER MYE: Nordmenn sies å være flinke til å pante, men pantesatsene har stått på stedet hvil i mange år nå. Derfor foreslås det å øke panten i 2016. (Foto: NORSK RESIRK)
VI PANTER MYE: Nordmenn sies å være flinke til å pante, men pantesatsene har stått på stedet hvil i mange år nå. Derfor foreslås det å øke panten i 2016. (Foto: NORSK RESIRK)

Du har fått den samme panten siden 1986. Men ikke alle vil øke den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1986 lanserer IBM sin første bærbare datamaskin, Tsjernobyl-ulykken inntreffer, statsminister Kåre Willoch går av og Norge innfører pant på én krone for halvlitersflasker.

I 1993 leverer Intel den første Pentium-prosessoren, Frank Zappa dør, Gro Harlem Brundtland vinner valget og Norge innfører pant på 2,50 på halvannenlitersflasker.

Pantesatsene er med andre ord gamle. Og modne for fornying.

- Med økt kroneverdi bør man øke panten. Verdien har omtrent blitt halvert siden satsene ble innført, sier sjefingeniør Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet til Dinside.

Les også: 50-øre-trikset som gir deg mer i pant – og en irritert kø bak deg

Mer i pant

Miljødirektoratet sendte tidligere i år sine forslag til morgendagens panteordning videre til behandling, som er langt fra ferdig. Pant er komplisert og forslagene mange, men selve pantesatsen er mest interessant for de fleste. Panten på 1,00 krone i 1986 tilsvarer 2,07 kroner i dag, ifølge SSBs beregninger.

2,50 kroner i 1993 tilsvarer 3,79 kroner.

Dette rimer ikke helt med Miljødirektoratets forslag til nye pantesatser: De ønsker seg 2,00 kroner for de minste flaskene, men bare 3,00 kroner for de største.

- Så den minste pantesatsen blir altså indeksregulert, mens vi i praksis får mindre i pant for de største flaskene? - Det kommer an på hvordan du ser på det. Men vi vil øke panten der det er mest nødvendig for å få mest mulig pantet, svarer Olbergsveen.

Husker du den første panteautomaten vi fikk i 1972?

Kan bli flere pantesatser

Den økte panten skal gjøre det mer fristende å pante de minste flaskene mens folk er på farten. Én krone er kanskje ikke nok for alle, mens to kroner kan være mer fristende.

Derfor dobles denne panten. Større flasker pantes ofte uansett i større kvanta, og man ser derfor ikke behov for mer enn å runde bort 50-øra til 3 kroner. Dessuten skal panten rime med flaskens produksjonskostnader, som ikke nødvendigvis har økt like mye som krona. Samtidig vil Miljødirektoratet åpne for enda høyere pant på flasker som koster mer å produsere. I framtida kan vi derfor få langt flere pantesatser enn bare to, om bransjen søker om det.

Se hva som egentlig skjer når du putter flasker i panteautomaten!

Langt fram i tid

Forslaget fra Miljødirektoratet ligger nå hos Klima- og miljødepartementet. Videre skal saken ut på høring. Om alt går som direktoratet vil, innføres den høyere panten fra og med 1. januar 2016. Blir det trøbbel, må vi kanskje vente et år ekstra, da innføringen bør skje på årets første dag.

- Tror dere forslaget vil gå gjennom?

- Det er for tidlig å si noe om dette nå, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet til Dinside.

- Retursystemer er et viktig verktøy for å ta vare på miljøet og har også stor betydning for bransjen. Derfor blir det viktig for oss å lytte til innspillene som kommer.

Bransjen imot

- Vi mener at økte pantesatser ikke er veien å gå. Norge ligger allerede på Europa-toppen både når det gjelder pantesatser og retur av emballasje, sier direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome, til Dinside.

Han mener folk panter for å spare miljøet, ikke for å spare penger. Og med høyere pant følger høyere priser på drikkevarene, da du betaler en gitt pris pluss panten du senere får igjen.

- Bransjen frykter at økte pantesatser vil få produktene til å fortone seg dyrere for forbrukerne. Det er ikke bra i forhold til eksplosivt økende grensehandel, som først og fremst er drevet av at både brus og øl i Norge har verdens høyeste avgiftsnivå, mener Nome. Miljødirektoratet vil ikke kommentere Nomes utspill, men de er klar over at høyere pant har motstandere.

- Enkelte ønsker det, og enkelte ikke. Sånn er det med alt, som Olbergsveen sier.