– Grunn til å tro at dette kun er en midlertidig nedtur

Økonomer tror nordmenns handlelyst vil vende tilbake nå som sommervarmen takker for seg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Økonomer tror nordmenns handlelyst vil vende tilbake nå som sommervarmen takker for seg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Nordmenn shoppet lite i sommervarme juli, viser ferske tall. Seniorøkonom mener det fine unormalt varme været har mye av skylden og tror på revers.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kraftige fallet i juli-shoppingen er kun midlertidig, mener økonomer. Til DN forklarer seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at hun tro på revers neste måned.

– Etter en sterk juni fikk vi mer enn tilsvarende svake julitall. Vi fikk et fall på 1,5 prosent i detaljhandelen i juli etter en oppgang på 1,2 prosent i måneden før. Ser vi gjennom svingningene som har vært den siste tiden, er det fremdeles slik at den underliggende veksten i varehandelen ligger på rundt to prosent, som den har gjort i de siste to årene, sier hun.

Den overraskende veksten i juni fikk mange økonomer til å undre seg over om kjøpelysten var tilbake hos forbrukerne.

– Med dagens tall blir dette inntrykket fjernet. Da er vi tilbake på den samme type takten som vi har sett de siste månedene, sier Haugland til DN.

Dermed behøver heller ikke Norges Bank å revurdere sitt syn på takten i den norske økonomien.

– De siste tallene for detaljhandelen skapte forventinger om at Norges Bank kom til å opprettholde sine anslag. Forventingene til renten har økt som følge av den sterke utviklingen, men dette tallet modererer inntrykket. Vi tror tallene gir Norges Bank et inntrykk av at de tallene de hadde i rapporten sin i juni ikke er så gale likevel. De trenger ikke å bli bekymret for at presset nå skal komme tilbake i økonomien og at det dermed må heve rentene raskere, sier seniorøkonomen.

Tror på revers

Haugland mener deler av den kraftige nedgangen kan skyldes sommerværet som inntok Norge i juli.

– Juli var en ekstremt varm måned. Det kan ha bidratt til å tynge detaljhandelen ekstra.

Ettersom noe av dette er værrelatert, er det kraftige fallet i juli-shoppingen kun midlertidig mener økonomen.

– Vi skal nok få en revers neste måned, sier hun.

– Hvorfor er det så store svingninger i detaljhandelen?

– Det er et godt spørsmål. Vi har sett at detaljhandelen har beveget seg i rykk og napp. Ofte med en sterk start på året, og så har det dabbet av i løpet av andre halvdel. Vi kan ikke tolke hvert enkelt tall, men må se på hvordan trenden utvikler seg.

Akkurat nå er trenden helt på linje med det vi har sett de foregående to årene, forklarer seniorøkonomen. DNB Markets tror derimot at forbruket vil ta seg opp de neste tre årene.

– Vi tror grunnen til at forbruksveksten fremdeles er svak, er at nordmenn har økt sparing videre i år. Nå har sparingen kommet opp på på et såpass høyt nivå at dette kommer til å opprettholdes. Dermed kan de bruke veksten i kjøpekraften til å øke forbruket.

Fortsatt sterkere

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets støtter sin kollega. Han vurderer shoppingfallet som værrelatert og ikke en fundamental svakhet.

«I tråd med det vi hadde ventet, ble butikkhandelen av typiske husholdningskomponenter sterkt redusert trolig på grunn av det unormalt fine været i juli, noe som er vanskelig å fange opp i den normale sesongjusteringen», skriver han i en oppdatering.

Det bør derfor ikke virke dempende på Norges Banks rentebane, mener sjeføkonomen.

«Vår konklusjon er da at fundamental privat konsum i Norge fortsatt er noe sterkere enn det Norges Bank har lagt til grunn i sin siste Pengepolitiske Rapport, og dermed isolert sett bidrar til å heve rentebanen», skriver Syed.

Erik Bruce i Nordea Research tror også været spilte en viktig rolle. Av flere norske nøkkeltall, var det detaljhandelen som overrasket mest.

«Figuren er litt vanskelig å tolke. Vi hadde en rekordvarm juli i år, og mistenker at tallene er påvirket av det. Derfor tror vi den fortsatt veksten i forbruket ser ganske sterk ut, mer eller mindre i tråd med Norges Banks prognose», skriver han.

Personvernpolicy