Tidenes hackerangrep mot Norge

Norsk olje- og energibransje er i disse dager utsatt for det mest omfattende hackerangrepet mot norske interesser noensinne, ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50 bedrifter i oljebransjen er bekreftet angrepet og ytterligere 250 varsles nå av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), som er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep.

Dette er det største hackerangrepet mot norske interesser noensinne, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

– Vi har mottatt et varsel og rutinemessig sjekker vi våre systemer, sier Ørjan Heradstveit, pressetalsmann i Statoil.

Komplekst angrep

NSM opplyser at angrepet ble varslet av «internasjonale kontakter». De har indisier på hvem som står bak, men vil ikke si noe om det offentlig.

Direktør for NSM, Kjetil Nilsen mener mange bedrifter ikke er klar over hvilke verdier de risikerer å miste.

– Evnen til angrep er økende, og det er stor interesse for våre verdier. Vi lever i et samfunn som har mange verdier, sa han, like før den siste runden med angrep ble kjent.

Angrepet blir betegnet som komplekst, målrettet og skreddersydd.

– Må være skeptiske

Til NRK sier Hans Christian Pretorius i NSM at det er stor forskjell på hvor flink norske bedrifter er til å verne seg mot nettangrep.

– Vi nordmenn har en lei tidenes til å åpne vedlegg, og tro det beste. Dersom vi kunne være litt skeptiske til hva som ligger i innboksen hadde hjulpet, sier han.

Bare i fjor kartla sikkerhetsmyndigheten 50 alvorlige dataangrep mot private og offentlige virksomheter her til lands. Hittil i år er tallet 40.

– Med det siste angrepet nå nylig, mot 50 bedrifter i olje- og energibransjen, så vet vi at tallet i år helt sikkert vil overstige 100. Det er en dramatisk økning, sier Pretorius.

Personvernpolicy