Hyttemarkedet i Norge

Hytteeiere tror hytta ved sjøen er mer verdt enn den virkelig er

TREGT SALG: Det har vært krevende å selge hytte ved sjøen i år. I snitt tar det 107 dager å selge. Det er en økning på 19 dager fra samme periode i fjor. Foto: Per Erik Jæger
TREGT SALG: Det har vært krevende å selge hytte ved sjøen i år. I snitt tar det 107 dager å selge. Det er en økning på 19 dager fra samme periode i fjor. Foto: Per Erik Jæger

Den generelle trenden er at selgerne ikke oppnår prisantydning slik markedet er i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hytteprisene ved sjøen har vært lavere enn det hytteeierne har forventet seg det siste året. For den generelle trenden er at selgerne ikke oppnår prisantydning slik markedet er i dag.

I snitt ble hyttene solgt 3,3 prosent under prisantydning. Det viser den årlige prisstatistikken for hytter ved sjøen utarbeidet av Eiendom Norge, Eiendomsverdi og finn.no.

Folk har litt for stor tro på eget objekt, mener administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge. Det fører til at hytta blir liggende lenge ute i markedet. Den samme utfordringen ser sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

– Avisene kan fortelle om luksushytter som selges for om lag halvparten av takstverdien fra årene før finanskrisen. Fortsatt er det mange som ikke tar den nye virkeligheten innover seg, sier han til Hytteliv.

Tregt salg

Andreassen tror både kjøpere og selgere kan se litt mer på nybygg i nabo­laget før de bestemmer seg for prisen. Med flere nye hytter øker konkurransen, noe som presser prisene nedover.

For det går tregt å selge hytte i øyeblikket. I snitt tar det 107 dager å selge en hytte ved sjøen. Det er en økning på 19 dager fra samme periode i fjor. Tregest gikk det å selge hytte i Risør med et snitt på 253 dager. Raskest gikk det i Røyken med et snitt på 55 dager.

Ikke helsvart

Selv om det tar lang tid å selge sjøhyttene, er bildet langt fra helsvart. Det er fortsatt interesse for å kjøpe hytte i Norge. Prisene steg med 0,9 prosent det siste året. Det betyr at den typiske sjøhytta i øyeblikket koster cirka 2 millioner kroner. En moderat prisøkning og et marked i sunn utvikling, konstaterer Dreyer. Det er kun innenfor luksussegmentet at markedet er krevende, sett fra et meglerperspektiv, mener han.

Meglersjefen tror prisene vil holde seg stabile en god stund fremover. Han peker på at norsk økonomi fortsatt er sterk, så da forventes det at interessen vil være til stede.

Populært i Østfold

Hurum, Hvaler og Fredrikstad er kommunene med høyest salg det siste året, henholdsvis 62, 62 og 56 solgte hytter. Det er flest hytter til salgs i Kragerø og Lindesnes, 82 og 74 hytter. Ifølge salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom er det fortsatt mange hytter å velge mellom.

Han melder om en stabil og god trafikk på hytteannonsene.

Andreassen mener det kan se ut som markedet kan snu til det bedre i tiden som kommer.

– Vårens omsetningstall kan tyde på det, selv om det fortsatt er usedvanlig mange norske hytter til slags, sier han, og peker på at alle de såkalte makrovariablene i økonomien ligger til rette for en bedring i markedene. Husholdningenes inntekter har steget jevnt og trutt i de senere årene. Rentenivået er trolig på vei ned og kronekursen langt mer ugunstig for kjøp av fritidsbolig i utlandet.

Les mer:

Hytta var et gammelt båtverksted

Her er Norges drømmehytte 2014

Se hva som skjedde da Wenche og Leif hogget trærne

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy