Vedder 13 milliarder på aksjenedgang

INVESTERER: Investeren George Soros investerer milliarder i salgsopsjoner for å sikre seg mot et fall i det amerikanske aksjemarkedet. Foto: Manuel Balce Ceneta (AP Photo)
INVESTERER: Investeren George Soros investerer milliarder i salgsopsjoner for å sikre seg mot et fall i det amerikanske aksjemarkedet. Foto: Manuel Balce Ceneta (AP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

George Soros har aldri veddet så mye på en markedskorreksjon. En nobelprisvinner i økonomi, en hedgefondgigant og verdens største aktivist-investor deler Soros’ bekymring for aksjemarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Profil

Navn: George Soros

Alder: 84

Aktuell: Investerer milliarder i salgsopsjoner for å sikre seg mot et fall i det amerikanske aksjemarkedet.

Bakgrunn: George Soros er en av verdens mest kjente investorer, og rangeres av Bloomberg som verdens 23. rikeste med en formue på over 23 milliarder dollar, omtrent 142 milliarder kroner, per august 2014.

Er blant verdens største filantroper og har de siste 30 årene gitt rundt 50 milliarder kroner til fremme av demokrati, særlig i de tidligere kommunistlandene i Sentral- og Øst-Europa.

Foruten dette, er han mest kjent for sin involvering i den britiske valutakrisen i 1992, da han tjente milliarder på å vedde imot den britiske valutaen. Han ble etter dette kalt «mannen som veltet den britiske sentralbanken». Soros spekulerte i at den britiske regjeringen kom til å devaluere det britiske pundet.

Det amerikanske aksjemarkedet vært inne i en bull-periode i år, med kontinuerlig økende priser. De viktigste aksjeindeksene har nådd nye høyder de siste månedene.

Oppturen skjer samtidig som ameriansk økonomi ser ut til å komme seg etter finanskrisen; både BNP-veksten og arbeidsledigheten signaliserer gode framtidsutsikter for verdens største økonomi.

Det er likevel ikke alle som er like optimistiske.

De største amerikanske investorene meldte forrige måned inn sine kvartalsrapporter, de såkalte 13F-rapportene. Disse rapportene pålegger alle amerikanske investorer med over 100 millioner dollar i verdier å melde inn sine langsiktige aksjeposisjoner til amerikanske finansmyndigheter.

13F-rapportene gir allmennheten et lite innblikk i investeringene til de aller største investorene, som hedgefondmilliardæren George Soros, investorlegenden Warren Buffett og en rekke andre kjente, store navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av det som vakte mest oppsikt fra de siste kvartalsrapportene, var Soros’ hedgefond Soros Fund Managements kjøp av put-posisjoner i det amerikanske aksjemarkedet.

Les også: USA knuser vekst-forventningene

Sikrer seg mot prisnedgang

Put-posisjoner en en måte å sikre seg mot prisnedgang i aksjemarkedet, ved å betale for en salgs-opsjon som gir en investor muligheten til å selge aksjer til en gitt pris på et gitt tidspunkt i fremtiden.

Soros har økt sin eksponering i put-posisjoner i S&P 500-indeksen til 2,2 milliarder dollar, som tilsvarer over 13 milliarder kroner. Det utgjør 17 prosent av Soros’ totale investeringsportefølje, melder Marketwatch. Han har dermed syvdoblet eksponeringen i put-posisjoner sammenlignet med forrige kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også lese om den danske økonomen som spår et børsras på 30 prosent innen året er omme her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forbrukertilliten stiger i USA

Opptrer med bekymring

S&P 500-indeksen, eller Standard & Poors 500-indeksen, er en aksjeindeks med 500 store amerikanske virksomheter.

Talsmannen til Soros Fund Management sier til Marketwatch at økningen i put-posisjonene «ikke er en story».

Soros har nemlig også økt sine posisjoner i en rekke selskaper, deriblant Apple og Facebook. Porteføljen består nå av rundt 80 prosent langsiktige aksjeinvesteringer, ifølge nettstedet. Soros tjente på 90-tallet milliarder på å vedde mot den britiske valutaen. Økningen i put-posisjoner tilsvarer ikke et like stort veddemål som den gang, men det signaliserer likevel at Soros ønsker å sikre seg mot en betydelig markedskorreksjon i det amerikanske aksjemarkedet.

Og Soros er ikke den eneste som opptrer med en viss bekymring for et amerikansk aksjemarked som stadig når nye høyder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligprisene fortsetter å stige i USA

Nobelprisvinner: – Veldig dyrt

Den amerikanske økonomen Robert Shiller, som vant Nobelprisen i økonomi i 2013, har advart mot det han kaller «et veldig dyrt amerikansk aksjemarked». Shiller advarte både mot internett-boblen som sprakk i 2000, og boligboblen som sprakk i 2007.

Les DN-saken om dette fra 2005: Spår boligkrakk i USA

I et innlegg i den amerikanske avisen New York Times uttrykker Shiller en bekymring spesielt for CAPE-raten i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CAPE-raten, eller «cyclically adjusted price-to-earnings ratio», er en rate Shiller selv var med å utvikle på 90-tallet. CAPE er en måling på aksjeverdi, og er definert som pris delt på ti års avkastning, justert for inflasjon.

Han mener det amerikanske markedet umulig kan fortsette oppover, og peker på at CAPE-raten i S&P 500-indeksen nå er på 25. Det er et nivå raten kun har passert tre ganger siden 1881; i periodene rundt 1929, 1999 og 2007. Som kjent fulgte store, globale finanskriser alle disse periodene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil ha TTIP-avtale som kan ryste Norge

Aktivist-investor: – Betydelig boble

Carl Icahn (78) er en verdenskjent og suksessrik aktivist-investor, som vil si at han går inn aktivt i styringen av selskapene han investerer i. Han er god for over 23 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

I sitt første innlegg på bloggjenesten Tumblr skrev Icahn i forrige uke bekymringsfullt om det amerikanske aksjemarkedet, i et innlegg om aktivist-investorer:

– Jeg tror på at Amerika trenger dette (aktivist-investorer, red.anm) for å korrigere den økonomiske retningen vi er på, og dytte tilbake mot stormskyene som nærmer seg som et resultat av de mange problemene vi møter i dag, som inkluderer en betydelig boble som fortsetter å vokse.

Les også: Stadig flere melder fra om skjulte formuer

– Ikke invester for langsiktig

Hedgefond-forvalteren David Tepper (56) i Appaloosa Management dro inn mest penger av alle hedgefondsforvaltere i verden i fjor, med en avkastning på tre og en halv milliarder dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener investorer gjør best i å tilnærme markedet med forsiktighet.

I mai i år uttrykte han denne bekymringen foren tusener av kolleger under en tale i en hedgefond-konferanse i Las Vegas:

– Jeg sier ikke at dere skal tenke kortsiktig, jeg sier bare ikke invester alt for fankens langsiktig akkurat nå, sa han i sin tale.

Les også på DN.no:

Eiere av sjekke-app kjøper mobbenettsted

Økte med 11,5 milliarder

Han skal bygge gulltårn i Mumbai