Har 50 millioner ekstra til å markedsføre norsk laks

LAKS: Mellom 2.000 og 2.500 tonn laks i uka m finne nye markeder for  kompensere for en eventuell full stans i russisk import av norsk laks. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LAKS: Mellom 2.000 og 2.500 tonn laks i uka m finne nye markeder for  kompensere for en eventuell full stans i russisk import av norsk laks. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges sjømatråd fikk fredag fullmakt fra styret til å bruke inntil 50 millioner kroner ekstra på markedsføring av norsk laks etter det russiske importforbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier markedsansvarlig for laks og ørret i rådet, Bjør-Erik Stabell til NTB.

Han sier det ennå ikke er avgjort hvilke land ekstramidlene skal brukes i. Det vil bli avgjort i samråd med bransjen.

I tillegg står 9 millioner av 15 millioner kroner ubrukt av rådets markedsføringsbudsjett for Russland.

– Det er veldig sannsynlig at Russland-midlene nå vil bli omdisponert og brukt i andre land, sier Stabell.

Også denne omdisponeringen vil bli foretatt i samråd med bransjen.

Informasjonsdirektør Are Kvistad i FHL sier til NTB at han tror Russland-midlene vil bli omdisponert til fordel for styrking av markedsføringen i USA og EU-landene.

Godt forberedt

Allerede før sommerferien trappet Norges sjømatråd opp markedsføringsbudsjettet globalt med 32 millioner kroner utover vedtatt budsjett for 2014.

Disse pengene skal først og fremst brukes til å forsterke markedsføringsinnsatsen i Frankrike, Spania, Italia og Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Frankrike, landet som importerer mest laks fra Norge, er det besluttet å øke markedsføringsbudsjettet fra 20 til 30 millioner kroner.

Tiltakspakke

Etter at Russland tidligere denne uken varslet stopp i importen av flere mat- og landbruksvarer, har Sjømatrådet arbeidet med å utforme en tiltakspakke for hvordan eksportalternativer eller nye markeder for norsk laks kan jobbes fram. På en pressekonferanse i Tromsø fredag presenterte ledelsen deler av pakken.

Hovedinntrykket en samlet ledelse etterlot på pressekonferansen, er at det russiske importforbudet kan være vanskelig på kort sikt. Men i et lengre perspektiv ser rådet med stor ro på det russiske «njet». Rådet tror tapet av det russiske markedet kan erstattes av nye markeder og vekst i etablerte markeder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode markedsmuligheter i USA

Eksporten av norsk laks til USA var i juli i år dobbelt så stor som samme tid i fjor. USAs import av norsk laks begynte å vokse i 2012 da amerikanske handelsmyndigheter opphevet straffetollen som i 20 år begrenset muligheten for å få fart på salget av norsk hel laks i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA er allerede verdens største laksemarked, har svært gode distribusjonsmulighetene og muligheten er derfor i høyeste grad til stede for å omsette mer norsk laks i USA, sier kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Norges sjømatråd til NTB.

Rådet vil konkret gå inn med flere kampanjer rettet direkte mot supermarkeder og deres kunder i flere land. I kombinasjon med et ventet prisfall på laks etter det russiske importforbudet, tror rådet at disse kampanjene vil få stor effekt.

I neste runde er rådets strategi å investere i nye markeder i Sørøst-Asia, Sentral-Europa, India og Sør-Afrika.

– Alle spiser laks. Det er det som skiller laksen fra andre fiskesorter. Den er global, sier Bjørn-Erik Stabell til NTB.

Bedre eksportfinansiering?

Kommunikasjonsdirektør Kvistad i FHL bekrefter at bransjen nå er i dialog med Nærings- og fiskeridepartementet om en bedre eksportfinansieringsordning gjennom Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK).

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sa torsdag at det er viktig å se på tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen.

Mellom 2.000 og 2.500 tonn laks i uka må finne nye markeder for å kompensere for en eventuell full stans i russisk import av norsk laks.