Bransjen spår en bedre bolighøst enn i fjor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene i Norge steg 0,1 prosent fra juni til juli i år, viser statistikk fra Eiendom Norge. Nå ventes det en mer stabil bolighøst enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Juli utviklet seg sterkere enn vi ventet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han mener oppgangen på 0,1 prosent er stor for en stille sommermåned. Normalt går prisene ned i juli måned. Dette er den sjette måneden på rad boligprisene øker.

– Tallene vitner om et sterkt boligmarked, selv om aktiviteten som vanlig har vært lav i feriemåneden, sier Dreyer.

Mer trygghet

En sterk julimåned kan ofte føre til en moderat prisøkning i august. Derfor vil bransjeorganisasjonene vente en måned med å felle en endelig dom over sommeren. Men bolighøsten spås å se bedre ut enn i fjor.

– I fjor var det en usikkerhet i markedet vi ikke kommer til å se i år. Nå er optimismen og etterspørselen høyere, og kredittsikkerheten bedre, sier han.

Det ble solgt 4.268 brukte boliger i juli, om lag samme nivå som i juli i fjor. Hittil i år har det blitt solgt 48.978 bruktboliger, en oppgang på 1,8 prosent fra samme periode i fjor. Det tok i gjennomsnitt 50 dager å selge en bolig i juli i år. Det er 17 dager flere enn i juni og ti dager flere enn i juli i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil oppfordre førstegangskjøpere til å komme seg inn på markedet så snart det lar seg gjøre. Boligtaperne er ofte dem som står lengst mulig utenfor, sier Dreyer, men legger til at juli ellers er utleiernes måned.

Det selges få eneboliger. I hovedstaden ble det bare solgt 15 eneboliger i juli i Oslo – og 658 leiligheter.

Tromsø i særstilling

Statistikken viser en prisutvikling de siste tolv månedene på 2,6 prosent. Tromsø er fremdeles byen med høyest vekst i denne perioden, med over 12 prosent. I juli økte prisene i byen med 0,9 prosent.

– Det er en utvikling som er i overkant av hva man kan ønske seg, bortsett fra dem som skal selge akkurat nå. Tromsø har akkurat hentet seg inn etter finanskrisen, og trykket på landsdelen er stort, sier Dreyer

Etter Tromsø følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosents vekst. Mange byggeprosjekter i Stavanger-regionen har gjort denne til en av de svakeste i prisutviklingen.