Meny

Wikileaks-lekkasje om Israel og Gaza

Israel jobber for å ødelegge økonomien i Gaza

ISRAEL STRUPER ØKONOMIEN: Palestinere i kø for å få ut penger fra en bankautomat i Gaza by 17. juli. Pengemangelen er ikke tilfeldig. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel bruker ikke bare kuler og bomber mot Gaza. Et hemmeligstemplet dokument fra USAs ambassade viser at Israel går inn for å kvele økonomien i Gaza.

«Israelske myndigheter har ved gjentatte anledninger bekreftet overfor ambassaden at de akter å holde Gazas økonomi på lavest mulig nivå den kan fungere på, uten å skape humanitær krise.»

Det rapporterte USAs ambassade i Tel Aviv mandag 3. november 2008 i et hemmelig skriv til daværende utenriksminister Condoleezza Rice. Rapporten er gjort tilgjengelig av varslernettstedet Wikileaks.

De amerikanske diplomatene beskriver hvordan Israel vil bruke alle sine økonomiske virkemidler for å holde enhver velstandsutvikling i den blokkerte Gazastripen nede. Blant annet styrer Israels sentralbank tilgangen av penger, israelske shekel (NIS), til Gaza.

Les også: Israel: – Vi sikter ikke på FN-skoler

Norge betaler, møter motbør

Mens Israel bruker både økonomiske virkemidler og bombing til skade for næringsutvikling og dermed økt velstand i Gaza, sprøyter Norge hvert år inn store beløp til de palestinske myndighetene, PA, for å utvikle det palestinske samfunnet.

Bare i fjor bevilget Norge 631,9 millioner kroner til Palestina. Samtidig har Israel altså en bevisst linje for å holde uviklingen nede ved å strupe økonomien. I tillegg er mange av tidligere års norske støttemidler bombet i stykker, slik som en økologisk bondegård i Gaza for noen år siden.

– Gjennom FN-systemet, spesielt UNRWA, og gjennom frivillige organisasjoner går det norske bistandsmidler også til Gaza, opplyser statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

– Norske bistandsmidler går ikke til Hamas. Norge gir budsjettstøtte til Den palestinske selvstyremyndigheten (PA), men vi har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt å bruke norske bistandsmidler til å betale lønninger for PA-ansatte i Gaza som ikke arbeider som følge av Hamas' maktovertakelse, presiserer han.

– Israel ønsker blomstrende Gaza

– Israel har ingen interesse i å holde tilbake økonomien i Gaza. Tvert imot, vi tror at en blomstrende økonomi er nøkkelen til fred, kommenterer Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek til ABC Nyheter.

– Men, siden 2007, da Hamas overtok Gaza i et blodig kupp og startet å angripe Israel med raketter, har vi iverksatt visse sikkerhetstiltak mot smugling av våpen, legger Deek til.

– Hvis Hamas og andre grupper ville legge ned våpnene og det ikke ville være noen terrortrusler fra Gaza, ville alle unødvendige sikkerhetstiltak bli fjernet, sier han.

Les også: Israel signaliserer nedtrapping

Kniper igjen pengestrømmen til Gaza

USAs israelske samtalepartnere nekter blankt å overføre det minstebeløpet de palestinske myndighetene (PA) under ledelse av president Mahmoud Abbas, krever å få overføre som lønn til ansatte i de palestinske selvstyremyndighetene i Gaza.

Det går fram av det lekkede dokumentet.

Samtalepartnerne avviser argumentasjonen til PA om at det bare styrker Hamas dersom PA og Fatah-partiet ikke sørger for at bankene i Gaza får likviditet til å betale lønn til offentlig ansatte.

Israelske myndigheter ser det som interesse å opprettholde sin valuta som betalingsmiddel i palestinske områder, men ser på flyten av shekel til Gaza som et sikkerhetsspørsmål, oppsummerer USAs lyttepost i Israels hovedstad Tel Aviv.

Hamas, som fikk flertall ved valget i Gaza, må for alt i verden ikke få kloa i penger som de kan bruke til våpenkjøp, mener Israel.

Les også: FN advarer mot helsekatastrofe i Gaza

Vil ikke gjenopprette normaltilstand

Dokumentet avdekker hvem i Israel som avgjør hvor mye penger som kan sendes inn i Gaza. Når PA-myndighetene ber om å få sendt en viss mengde pengesedler til Gaza, henvender de seg til Israels sentralbank.

Men sentralbenken er bare et rådgivende organ for Den nasjonale sikkerhets- og etterretningsmyndigheten NSC. Når de har bestemt et beløp, tillater det israelske forsvaret IDF at summen fraktes inn i den innesperrede enklaven.

«NSC opererer ut fra prinsippet at Gaza bør motta akkurat nok penger til de grunnleggende behovene til befolkningen, men er ikke interessert i å få økonomien i Gaza tilbake til normal handel og næringsvirksomhet.», oppsummerer de amerikanske, hemmelige tjenestene.

I kontrast til dette erklærte Israels sentralbank 27. juli at alle israelske innbyggere som lever i inntil fire mils avstand fra Gazas grenser, samt soldater, skal få lettelser i tilgang til penger og lån - av hensyn til sikkerhetssituasjonen deres.

Les også: Israels ambassadør: – Her kan Gaza-boerne være trygge

Blå regjering vil ha lettelser

– Norge mener at velstandsutvikling er viktig for varig fred, og gir store bidrag. Hva sier norske myndigheter til denne delen av israelsk politikk som går ut på å holde Gaza nede økonomisk?

– Israels blokade av Gaza er sammen med manglende fremdrift mot et to-statsløsning og Hamas’ manglende vilje til å anerkjenne Israel, blant de bakenforliggende årsakene til konflikten vi ser i dag, svarer statssekretær Bård Glad Pedersen.

– Vi har fra norsk side understreket at en våpenhvile i den pågående konflikten må følges opp med lettelser i blokaden av Gaza og at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne kommer tilbake på sporet, sier Glad Pedersen.

For å møte det umiddelbare behovet for humanitær hjelp til Gaza legger Norge opp til å arrangere en humanitær giverlandskonferanse for Palestina i september i Oslo.

– Må bli slutt på blokaden

– Folket i Gaza kan ikke fortsette å leve under blokade og i fattigdom og nød, slo Norges FN-ambassadør Tine Mørch Smith fast i et innlegg om situasjonen i Midtøsten 22. juli.

– Det er en skam at mesteparten av arbeidsstyrken er uten jobb og forblir avhengig av bistand fra det internasjonale samfunnet, sa ambassadøren.

– Grensepassering må gjenåpnes og tilgang og bevegelse for folk og varer må lettes. Nøkkelen til å oppnå dette, er på kort sikt å gjenforene Palestina under en integrert og styrket myndighet ledet av president Abbas, slik de palestinske fraksjonene har blitt enige om å gjøre, sa Tine Mørch Smith.

Les også: – Minst ti drept i angrep på FN-skole på Gazastripen

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus