Wikileaks-lekkasje om Israel og Gaza

Israel jobber for å ødelegge økonomien i Gaza

ISRAEL STRUPER ØKONOMIEN: Palestinere i kø for å få ut penger fra en bankautomat i Gaza by 17. juli. Pengemangelen er ikke tilfeldig. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB scanpix.
ISRAEL STRUPER ØKONOMIEN: Palestinere i kø for å få ut penger fra en bankautomat i Gaza by 17. juli. Pengemangelen er ikke tilfeldig. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB scanpix.

Israel bruker ikke bare kuler og bomber mot Gaza. Et hemmeligstemplet dokument fra USAs ambassade viser at Israel går inn for å kvele økonomien i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Israelske myndigheter har ved gjentatte anledninger bekreftet overfor ambassaden at de akter å holde Gazas økonomi på lavest mulig nivå den kan fungere på, uten å skape humanitær krise.»

Det rapporterte USAs ambassade i Tel Aviv mandag 3. november 2008 i et hemmelig skriv til daværende utenriksminister Condoleezza Rice. Rapporten er gjort tilgjengelig av varslernettstedet Wikileaks.

De amerikanske diplomatene beskriver hvordan Israel vil bruke alle sine økonomiske virkemidler for å holde enhver velstandsutvikling i den blokkerte Gazastripen nede. Blant annet styrer Israels sentralbank tilgangen av penger, israelske shekel (NIS), til Gaza.

Les også: Israel: – Vi sikter ikke på FN-skoler

Norge betaler, møter motbør

Mens Israel bruker både økonomiske virkemidler og bombing til skade for næringsutvikling og dermed økt velstand i Gaza, sprøyter Norge hvert år inn store beløp til de palestinske myndighetene, PA, for å utvikle det palestinske samfunnet.

Bare i fjor bevilget Norge 631,9 millioner kroner til Palestina. Samtidig har Israel altså en bevisst linje for å holde uviklingen nede ved å strupe økonomien. I tillegg er mange av tidligere års norske støttemidler bombet i stykker, slik som en økologisk bondegård i Gaza for noen år siden.

– Gjennom FN-systemet, spesielt UNRWA, og gjennom frivillige organisasjoner går det norske bistandsmidler også til Gaza, opplyser statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

– Norske bistandsmidler går ikke til Hamas. Norge gir budsjettstøtte til Den palestinske selvstyremyndigheten (PA), men vi har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt å bruke norske bistandsmidler til å betale lønninger for PA-ansatte i Gaza som ikke arbeider som følge av Hamas' maktovertakelse, presiserer han.

– Israel ønsker blomstrende Gaza

– Israel har ingen interesse i å holde tilbake økonomien i Gaza. Tvert imot, vi tror at en blomstrende økonomi er nøkkelen til fred, kommenterer Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek til ABC Nyheter.

– Men, siden 2007, da Hamas overtok Gaza i et blodig kupp og startet å angripe Israel med raketter, har vi iverksatt visse sikkerhetstiltak mot smugling av våpen, legger Deek til.

– Hvis Hamas og andre grupper ville legge ned våpnene og det ikke ville være noen terrortrusler fra Gaza, ville alle unødvendige sikkerhetstiltak bli fjernet, sier han.

Les også: Israel signaliserer nedtrapping

Kniper igjen pengestrømmen til Gaza

USAs israelske samtalepartnere nekter blankt å overføre det minstebeløpet de palestinske myndighetene (PA) under ledelse av president Mahmoud Abbas, krever å få overføre som lønn til ansatte i de palestinske selvstyremyndighetene i Gaza.

Det går fram av det lekkede dokumentet.

Samtalepartnerne avviser argumentasjonen til PA om at det bare styrker Hamas dersom PA og Fatah-partiet ikke sørger for at bankene i Gaza får likviditet til å betale lønn til offentlig ansatte.

Israelske myndigheter ser det som interesse å opprettholde sin valuta som betalingsmiddel i palestinske områder, men ser på flyten av shekel til Gaza som et sikkerhetsspørsmål, oppsummerer USAs lyttepost i Israels hovedstad Tel Aviv.

Hamas, som fikk flertall ved valget i Gaza, må for alt i verden ikke få kloa i penger som de kan bruke til våpenkjøp, mener Israel.

Les også: FN advarer mot helsekatastrofe i Gaza

Vil ikke gjenopprette normaltilstand

Dokumentet avdekker hvem i Israel som avgjør hvor mye penger som kan sendes inn i Gaza. Når PA-myndighetene ber om å få sendt en viss mengde pengesedler til Gaza, henvender de seg til Israels sentralbank.

Men sentralbenken er bare et rådgivende organ for Den nasjonale sikkerhets- og etterretningsmyndigheten NSC. Når de har bestemt et beløp, tillater det israelske forsvaret IDF at summen fraktes inn i den innesperrede enklaven.

«NSC opererer ut fra prinsippet at Gaza bør motta akkurat nok penger til de grunnleggende behovene til befolkningen, men er ikke interessert i å få økonomien i Gaza tilbake til normal handel og næringsvirksomhet.», oppsummerer de amerikanske, hemmelige tjenestene.

I kontrast til dette erklærte Israels sentralbank 27. juli at alle israelske innbyggere som lever i inntil fire mils avstand fra Gazas grenser, samt soldater, skal få lettelser i tilgang til penger og lån - av hensyn til sikkerhetssituasjonen deres.

Les også: Israels ambassadør: – Her kan Gaza-boerne være trygge

Blå regjering vil ha lettelser

– Norge mener at velstandsutvikling er viktig for varig fred, og gir store bidrag. Hva sier norske myndigheter til denne delen av israelsk politikk som går ut på å holde Gaza nede økonomisk?

– Israels blokade av Gaza er sammen med manglende fremdrift mot et to-statsløsning og Hamas’ manglende vilje til å anerkjenne Israel, blant de bakenforliggende årsakene til konflikten vi ser i dag, svarer statssekretær Bård Glad Pedersen.

– Vi har fra norsk side understreket at en våpenhvile i den pågående konflikten må følges opp med lettelser i blokaden av Gaza og at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne kommer tilbake på sporet, sier Glad Pedersen.

For å møte det umiddelbare behovet for humanitær hjelp til Gaza legger Norge opp til å arrangere en humanitær giverlandskonferanse for Palestina i september i Oslo.

– Må bli slutt på blokaden

– Folket i Gaza kan ikke fortsette å leve under blokade og i fattigdom og nød, slo Norges FN-ambassadør Tine Mørch Smith fast i et innlegg om situasjonen i Midtøsten 22. juli.

– Det er en skam at mesteparten av arbeidsstyrken er uten jobb og forblir avhengig av bistand fra det internasjonale samfunnet, sa ambassadøren.

– Grensepassering må gjenåpnes og tilgang og bevegelse for folk og varer må lettes. Nøkkelen til å oppnå dette, er på kort sikt å gjenforene Palestina under en integrert og styrket myndighet ledet av president Abbas, slik de palestinske fraksjonene har blitt enige om å gjøre, sa Tine Mørch Smith.

Les også: – Minst ti drept i angrep på FN-skole på Gazastripen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05 Politiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52 Nå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45 Bred enighet om ny krisepakke07:43 Norsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39 Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39 Oljeprisen stiger07:38 Forskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22 USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55 Flere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51 Virus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31 Ajer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30 Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19 Harry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15 Norsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04 Dette skjer i dag06:00 Zimbabwes innbyggere må velge mellom sult og korona05:56 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31 Loveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter05:30 Dette skjedde i natt05:30 Corona-dødeligheten i Norge så langt: 0,6 prosent04:56 Rasende russ får ikke penger tilbake for avlyst treff i Kongeparken04:49 Skogbrannsesongen i Australias hardest rammede delstat er over04:20 Koronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01 Magnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31 Undersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59 Singapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47 Bolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43 Hver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42 Porto nekter å følge nasjonal nedstengning00:05 Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01 Personbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40 Florida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39 Norsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39 Fortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38 Nær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38 Finland forlenger coronatiltak23:38 Spania forbyr begravelsesseremonier23:37 TV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39 Norske alpinanlegg frykter konkursras21:41 Torsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34 Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Populær religiøs leder kan ha smittet titusener17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent
Siste nytt
11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05NorgePolitiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52MotorNå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45PolitikkBred enighet om ny krisepakke07:43NorgeNorsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39ReiseNorwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39PengerOljeprisen stiger07:38Helse og livsstilForskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22VerdenUSA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55Helse og livsstilFlere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51SportVirus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31SportAjer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30VerdenDyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19VerdenHarry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15PolitikkNorsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04NorgeDette skjer i dag06:00VerdenZimbabwes innbyggere må velge mellom sult og korona05:56SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31NorgeLoveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCorona-dødeligheten i Norge så langt: 0,6 prosent04:56NorgeRasende russ får ikke penger tilbake for avlyst treff i Kongeparken04:49VerdenSkogbrannsesongen i Australias hardest rammede delstat er over04:20NorgeKoronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01SportMagnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31NorgeUndersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59VerdenSingapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47VerdenBolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43NorgeHver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42VerdenPorto nekter å følge nasjonal nedstengning00:05NorgeFagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01NorgePersonbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40ReiseFlorida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39PengerNorsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39PolitikkFortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38PengerNær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38Helse og livsstilFinland forlenger coronatiltak23:38VerdenSpania forbyr begravelsesseremonier23:37PolitikkTV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39PengerNorske alpinanlegg frykter konkursras21:41VerdenTorsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34ReiseRegjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32ReiseSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12VerdenTror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22VerdenPopulær religiøs leder kan ha smittet titusener17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus